Zenével kívánnak boldog új évet a Virtuózok

Forrás: turizmus.com

 2017. december 01. 14:38

Immár hagyomány, hogy a Virtuózok fiatal művészei újévi koncertet adnak a Zeneakadémián. A tehetségek ezúttal két alkalommal, december 30-án és január elsején is igazi csemegékkel várják a klasszikus zene rajongóit a muzsika szentélyében.

Az Újév napján rendezendő koncertet a Duna Televízió és a Bartók Rádió 19.35 órától élőben közvetíti. Az eseményeknek különleges aktualitást ad, hogy Magyarország látja el a Visegrádi Négyek elnökségét, így idén külföldi vendégelőadók is fellépnek hazánk legtehetségesebb fiatal zenészeivel.

Az ünnepi koncerten a Virtuózok eddigi évadainak fődíjasai, Kristóf Réka, Kökény Tamás és Lugosi Dániel Ali először lép együtt színpadra. További népszerű virtuózok, Szüts Apor és Teo Gertler mellett pedig a Visegrádi Négyek országainak vendégművészei is bemutatkoznak majd: Łukasz Dyczko, lengyel szaxofonista, a Fiatal Zenészek Eurovíziós versenyének első helyezettje és Jan Vojtek, cseh zongoraművész, a Zeneakadémia hallgatója.

Peller Mariann a Virtuózok újévi koncertjének sajtótájékoztatóján

Fotó: turizmus.com

Ebben az évben is olyan neves vendégművészek emelik az esemény rangját, mint Miklósa Erika Kossuth- és Liszt-díjas operaénekes, Kelemen Barnabás Kossuth- és Liszt-díjas magyar hegedűművész és Horti Lilla Junior Prima Díjas operaénekes. A zenei hátteret a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara adja, a karmester a Kossuth- és Liszt-díjas Kovács János lesz.

„Az idei hangversenyünk üzenete méltán szimbolizálja, hogy a zene országhatároktól, nyelvektől független, hiszen a Virtuózok három szériájából megismert zenészek mellett a Visegrádi Négyek országainak fiatal reménységei is fellépnek.” – mondta Peller Mariann, a Virtuózok licensz-tulajdonosa és producere.

Ahogyan a fellépők, úgy a program is a Visegrádi Négyek történelmi és kulturális örökségének állít emléket: a műsorban a tagországok legnagyobb zeneszerzőinek művei hangzanak fel, mint Liszt Ferenc, Bartók Béla, Antonín Dvorak, Frédéric Chopin, Henryk Wieniawski.

Mindezek mellett, különleges módon két kortárs zeneszerző művét is magába foglalja a repertoár: a hangverseny nyitányát Pejtsik Péter, a 2002-es Berlini Filmfesztivál Special Prix Europe díját elnyert zeneszerző jegyzi, amely kifejezetten erre az alkalomra íródott, és a négy ország zenei kollázsaként is értelmezhető. A klasszikus-népzenei fantázia mellett pedig felcsendül a Kossuth-díjas Kovács Béla Hommage á Kodály című műve, amelynek zenekari átiratát maga a szerző készítette, szintén a Virtuózok újévi koncertjére.