Zöld rendezvény lesz az év fenntarthatósági eseménye

Forrás: turizmus.com

 2021. november 24. 10:56

A Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó a visegrádi országok közös fenntartható fejlődéssel foglalkozó rendezvénye. Az esemény szervezői azon dolgoznak, hogy az expó megfeleljen a KÖVET Egyesület által kidolgozott Zöld Rendezvény Minősítési Feltételrendszernek.

A nemzetközi esemény november 29. és december 5. között a Hungexpo területén kerül megrendezésre, a közönségprogramok november 30-ától kezdődnek - közölték a szervezők.

A rendezvény célja, hogy felhívja a közönség, különösen a fiatalok figyelmét a kedvezőtlen környezeti, társadalmi és gazdasági folyamatokra, illetve bemutassa, hogy ezek a negatív, az emberiség jövőjét beárnyékoló változások még visszafordíthatók.

A Planet Budapest 2021 fővédnöke Áder János, Magyarország köztársasági elnöke.

A Planet Budapest 2021 egy héten keresztül közel 200 szakmai kiállítót mutat majd be a visegrádi országokból, akik technológiai fejlesztéseikkel, innovatív termékeikkel és szolgáltatásaikkal segíthetik elő a fenntarthatósági fordulatot. Mindemellett látványos, szórakoztató és informatív programokat kínál a rendezvény, átfogó képet adva a természetről, életmódunkról, a minket körülvevő folyamatokról, kézzelfogható megoldásokat kínálva a fenntartható hétköznapokhoz.

A KÖVET Egyesület és a Kék Bolygó Alapítvány a szervező külügyminisztériummal jelenleg azon dolgozik, hogy a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó megfeleljen az egyesület által kidolgozott Zöld Rendezvény Minősítési Feltételrendszernek.

A két nonprofit szervezet a rendezvény karbon és ökológiai lábnyomát is kiszámolja az ellentételezéshez szükséges erdősítési szükségletre pedig javaslatot tesz.

A szakkiállítás megszervezése és lebonyolítása során kiemelten figyelnek a keletkező hulladék mennyiségének minimalizálására, a szelektív gyűjtésre, és a hulladék teljes útjának nyomon követésére.

A rendezvényen radikálisan csökkentik a papírhasználatot és hasonlóképpen foglalnak állást a műanyagmentesség támogatása mellett is. A Planet 2021 szervezői a kiállítók számára összeállítottak egy, a Zöld Rendezvény minősítési rendszernek megfelelő Zöld Szempontrendszert, amelyről minden kiállítót tájékoztattak és amelynek betartását mindenkitől megkövetelik.

planet2021

A szakkiállítás megszervezése és lebonyolítása során kiemelten figyelnek az esemény karbon illetve ökológiai lábnyomának minimalizálására

Fotó: Planet Budapest 2021

A Zöld Rendezvény Minősítés a KÖVET Egyesület által kidolgozott, és 2021 óta levédett minősítési rendszer, amelyben a szakértők az adott rendezvény szervezésének és lebonyolításának környezeti vonatkozásait vizsgálják és értékelik, beleértve annak helyét, az étkezést, a szállítást és az anyagokat, a kommunikációt, az energiahasználatot és a környezetszennyezés megelőzését.

A Planet 2021 karbon lábnyomának számítását a nemzetközileg elismert Bilan Carbon módszerrel végzik.

„A Planet 2021 ökológiai- és karbonlábnyomának kiszámítása komoly szakmai kihívás és egyben lehetőség is a számunkra. Jól szimbolizálja azt a zöld átállást, amelynek részesei vagyunk. Példaértékű kezdeményezés, hogy a rendezvény az elméleten túl a tettekben is bemutatja a fenntarthatóság
gyakorlati lépéseit és követendő példaként szolgál más rendezvények számára” – hangsúlyozta Herner Katalin, a KÖVET ügyvezető igazgatója.