Zöld utat kapott a tatai Öreg-tó szabadstrandja

Forrás: turizmus.com

 2023. április 03. 11:23

Pályázatot ír ki az önkormányzat az Öreg-tó partjára tervezett szabadstrand üzemeltetésére, amelynek kialakítását már évek óta tervezi. A terület átjárhatósága továbbra is biztosítva lesz.

A tatai önkormányzat már évek óta tervezi egy strand kialakítását, bár már többször elhalasztották a munkálatokat. A szerdai képviselő testületi ülés egyik napirendi pontja is azt támasztja alá, hogy a terv mellett még mindig kiáll az önkormányzat. A szabadstrand üzemeltetésére szeretnének kiírni pályázatot – figyelt fel rá a KEMMA hírportál.

A szabadstranddal kapcsolatos előterjesztés szerint az önkormányzat kiemelt céljának tekinti az Öreg-tó partján egy megfelelő szabadstrand kialakítását, annak érdekében, hogy a tóban megfelelő körülmények között, de lehetőség legyen a fürdőzésre, elvégre ez jelenleg egyáltalán nincs szabályozva.

A strandot a Tópart sétány Építők parkja utáni részén szeretnék kialakítani. A strand területe 4500 négyzetméter lenne, itt kerülnének kialakításra az üzemeléshez szükséges, maximum 4 darab kiszolgáló létesítmény: öltözők, zuhanyzók, padok, szolgáltatást nyújtó egységek.

Az előterjesztés arra is kitért, hogy a stranddal érintett területrész helyi természetvédelmi terület kezelési övezetébe tartozik, továbbá Natura 2000 terület is. Így kialakítás tervezésénél, az elhelyezendő felépítmények számának meghatározásánál a terület, környezet megóvását tekintették az egyik szempontnak.

Már évek óta tervezik a szabadstrand kialakítását a tatai Öreg-tónál

Fotó: Tata Város Hivatalos Oldala

 

A pályázati kiírás értelmében a nyertes pályázó feladata lenne a szabadstrand üzemelésének megkezdéséhez szükséges további munkálatok elvégzése, valamint a szükséges engedélyek beszerzése.

A pályázat rögzíti, hogy a szabadstrand területét nem zárhatják el, a sétány részen a gyalogosok átjutását továbbra is biztosítania kell, illetve a szabadstrandra történő belépésért díjat az üzemeltető nem számíthat fel, ugyanakkor az ott igénybe vehető szolgáltatásokért díj beszedésére jogosult. A területen elhelyezendő 4 felépítmény egy részében vendéglátó egység kialakítására, vagy e-célból bérbeadására jogosult, melynek bevételei teljes egészében az üzemeltetőt illetnék.