Így működik Ausztriában a zöld útlevél alkalmazása

Forrás: turizmus.com

 2021. június 20. 17:07

Ausztriában már működik a Green Check webes alkalmazás, amely az európai uniós zöld útlevelekhez hasonló mechanizmussal ellenőrzi az utazók védettségét.

A turizmusban dolgozók, az utaztatási szakma és az utazók egyaránt várják az úgynevezett zöld útlevelet, amely az Európai Unión belüli határátlépések egyszerűsítését és a turisztikai szolgáltatások biztonságos igénybevételét hivatott megkönnyíteni. Mint ismert, a Covid-igazolványok érvényességét ellenőrző digitális rendszer július 1-jén lép életbe az EU-ban.

Az osztrák szálláshelyek, vendéglátóhelyek, kulturális szolgáltatók számára már június 18-tól online elérhető a zöld útlevél QR-kódját beolvasni képes Green Check webes alkalmazás.

Az alkalmazás segítségével a vendégek koronavírussal kapcsolatos státusza (gyógyult, oltott, tesztelt) a beléptetéskor adminisztráció nélkül könnyen és gyorsan ellenőrizhető – idézi a GD Consulting blogja az osztrák szövetségi turisztikai minisztérium körlevelét.

vedettsegi

A zöld szín jelzi: szabad az út az Ausztriába, illetve ennek analógiáján az EU többi tagállamába

Fotó: Kovács Balázs/GD Consulting

A használat során a leolvasónak használt eszköz kamerája elé kell tartania a zöld útlevél vagy védettségi igazolás QR-kódját, a rendszer pedig automatikusan jelzi annak érvényességét: a képernyő zöld, illetve érvénytelenség esetén, piros színre vált, ezzel jelezve, hogy az utazó beléphet avagy sem Ausztriába, illetve ennek analógiáján az EU többi tagállamába.

vakcinautlevel_123rf

Július elsejétől a közös EU-s zöld útlevél is hasonló mechanizmussal működik majd

Fotó: 123rf.com

Fontos, hogy a magyar utazóközönség számára akkor válik majd elérhető az EU közös digitális rendszere, amikor a magyar hatóságok technikailag is csatlakoznak hozzá.