Zöldül a Sziget

Forrás: turizmus.com

 2019. május 15. 14:51

Sok erőfeszítést tesznek a fenntartható fesztiválozás megteremtésére, folytatják formabontó zöld projektjeiket a Sziget Fesztiválon.

Ismét lesznek repoharak, melyek 1,5 millió eldobható pohártól mentették meg a tavalyi évben a fesztivált, használatukhoz az idén mosóüzemet is telepítenek.

Igyekeznek visszaszorítani a műanyag orientált fesztiválfogyasztást: kampányuk (Don’t suck – Ne szívd meg) nyomán tavaly 600 ezerrel kevesebb szívószál fogyott, az idén ennek műanyag formáját teljesen száműzik, csak papír szívószálak lesznek eléretők.

Baharangozó sajtótájékoztató

Fotó: Sziget

Az „egyutas”, eldobható műanyag edények helyett csak lebomló műanyagból készült tányérokat fognak használni, nylonzacskókat egyáltalán nem lehet forgalmazni. Jobban ügyelnek a víztakarékosságra és a vízzel való bánásmódra, hangsúlyozzák az ivó kutakat, vicces formában víztakarékos zuhanyozásra buzdítanak. Felhívják látogatóik figyelmét a Duna tisztaságának megőrzésére, és maguk is ügyelnek rá, hogy ne jusson hulladék a folyóba.

A Hajógyári-szigeten komposztáló üzemet helyeznek el, az itt készülő komposztot felhasználják majd a terület rekultivációja során. Továbbviszik az „ökokemping” vonalat, a napenergiával üzemelő, nulla károsanyag-kibocsátású kemping a tavalyinál nagyobb létszámmal üzemel majd. A 2018-as szelektív hulladékgyűjtési program eredményességét hulladékgyűjtő önkéntesekkel igyekeznek növelni. A cél az 50 százalékos újrahasznosítási arány fenntartása és növelése.

A kerékpárbarát-szolgáltatások tekintetében is igyekeznek előrelépni, ingyenes kerékpártárolóval, gyors-szervízzel, kölcsönzővel készülnek. Az elhullajtott csikkek számának csökkentése érdekében zsebhamutartókat osztanak szét. A vendéglátópartnereket is igyekeznek rávenni arra, hogy minél kevesebb áramot fogyasszanak.

Részletek a Turizmus.com magazinban ITT.