Zöldül az Ultrabalaton

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 12. 15:32

Tizenötezer indulója lesz jövőre a 14. alkalommal sorra kerülő NN Ultrabalaton elnevezésű Balaton-kerülő tömegsportrendezvénynek, amely 2020-ban már zöld szemlélettel rendeznek meg.

Mivel az idén májusban megrendezett Ultrabalaton után a 13 ezer résztvevő 5,2 tonna szemetet "termelt", 2020-ban zöld szemléletű rendezvényt szerveznek – jelentette be Zelcsényi Miklós versenyigazgató az esemény sajtótájékoztatóján.

"Az első napon a már hagyományossá vált tésztapartinkon csak újrahasznosított, illetve papírból készült evőeszközöket és tányérokat adunk a vendégeknek, a rajtcsomagokba ezentúl nem helyezünk el szórólapokat, nyomtatott műsorfüzetet pedig nem fogunk gyártani, de a résztvevők számára minden információ elérhető lesz online, illetve a fejlesztés alatt álló mobiltelefonos applikációnkon" – sorolta Zelcsényi Miklós. A tavalyi szemétmennyiséget legalább a felére, de inkább a harmadára szeretnék csökkenteni.A versenyigazgató hangsúlyozta, hogy a nagy európai futóversenyek közül az Ultrabalaton lesz az első ilyen, zöld szemléletű, környezettudatos esemény. Az eddigi műanyag poharakat újrahasznosítható, úgynevezett trail-pohár váltja fel a 2020-as rendezvényen, a frissítőpontokon felgyülemlett műanyag palackokat szelektíven gyűjtik és adják majd le, hogy újrahasznosítható alapanyaggá váljanak.

A 221 km-es táv egyéniben és váltóban, futva vagy kerékpározva teljesíthető

Fotó: Facebook / NN Ultrabalaton

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy 2007-ben még csak 200 indulója volt az Ultrabalatonnak, és amíg 2016-ban 54 nap alatt vált telt házassá a rendezvény, úgy tavaly az indulók mindössze 22 perc alatt tették teljessé a nevezési listát.

A 2020-as Ultrabalatont május 14-étől 17-éig rendezik meg. A 221 kilométeres távú viadal mezőnye Balatonfüredről rajtol majd, és a Balatont megkerülve oda is tér vissza. Az eseménnyel kapcsolatos információk megtekinthetők az ultrabalaton.hu weboldalon.