Zrínyi-emlékév – koncertek a Kodály Központban

Forrás: MTI

 2016. november 01. 10:03

Vajda János Zrínyi kantátájának ősbemutatójával, valamint Gersy Károly, Dohnányi Ernő és Kodály Zoltán műveivel tisztelegnek a szigetvári hősök hazaszeretete előtt november 6-án a pécsi Kodály Központban a Zrínyi-emlékév részeként.

A Zrínyiek a magyar zenében című emlékhangverseny az elmúlt százhúsz esztendő zenei emlékezetét foglalja egybe. A Kossuth-díjas Vajda János kantátája tenor szólóra, vegyeskarra és szimfonikus zenekarra készült 2016-ban a Honvéd Férfikar és a „Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566” Emlékbizottság felkérésére.

A hangversenyen Gersy Károly Zrínyi miséje, Dohnányi Ernő 1896-ban komponált Zrínyi nyitánya és Kodály Zoltán 1954-ben bariton szólóra és a capella vegyeskarra komponált Zrínyi szózata hangzik el Strausz Kálmán Liszt-díjas művész, az Operaház és a Honvéd Férfikar karigazgatója vezényletével.

Az esten szólót énekel Fekete Attila Liszt-díjas és Szegedi Csaba Junior Príma-díjas énekművész, a zeneműveket a Tinódi Vegyeskar és a Szigetvári Zeneiskola tanári kamaraegyüttese, a Budapest Stúdió Kórus, a Honvéd Férfikar és a Pannon Filharmonikusok szólaltatják meg.

A zeneművek mellett Budina Sámuel históriás visszaemlékezései, valamint Ányos Pál, Illyés Gyula és Sík Sándor költeményei állítanak emléket az emberi és katonai helytállásnak. A prózai és verses betéteket Kiss Emma és Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész tolmácsolja.

Kodály Központ, Pécs