Zrínyi-emlékév: végvári játékok és Guinness-rekordkísérlet

Forrás: MTI

 2016. július 20. 20:45

Végvári vigadalmak elnevezéssel hagyományőrző programot rendeznek pénteken és szombaton Szigetváron, a Zrínyi-emlékév keretében.

A baranyai város várába, várkertjébe és főterére szervezett rendezvény az 1556-os szigetvári törökök elleni győzedelem hőseinek, Horváth-Stansics Márknak és vitézeinek állít emléket.

A vár és környéke 16-17. századi hagyományőrző csapatok szálláshelyévé válik: a látogatók korabeli viseleteket, török-magyar bajviadalt is láthatnak, emellett lőfegyvereket és ágyúkat mutatnak be a hagyományőrzők - ismertették a részleteket.

A programsorozat péntek délben a nándorfehérvári hősök emlékére kiadott díszlövéssel kezdődik.

Vasárnap délután solymászattal színesített lovas felvonulást tartanak, a közönség szórakoztatásáról a Magyar Tekerőzenekar koncertje gondoskodik, a gyerekek népi játékokkal is megismerkedhetnek.

Ugyancsak az emlékév keretében Guinness-rekordkísérletre készülnek a szigetvári zeneiskola növendékei és tanárai, akik 1566 percen keresztül fognak augusztus 26-án és 27-én a Balatonon hajózni és a kikötőkben a Zrínyi-hagyományhoz kötődő darabokat játszani.