Zrínyi Napok – Szigetvár 1566-2016

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2016. augusztus 31. 14:17

A Zrínyi Emlékév legfontosabb programsorozatát rendezik szeptember 5–11. között Szigetváron, ahol 1833-ig visszanyúló hagyomány megemlékezni Zrínyi Miklós és katonatársai hősiességéről. Az idei Zrínyi napokra a 450. évforduló kapcsán azonban az eddigieknél is nagyobb hangsúly kerül.

Zrínyi Miklós 450 évvel ezelőtt, 1566. szeptember 7-én a magyarok, a horvátok és más közép-európai népek örök mártírja lett hős vitézeivel együtt, a szigetvári vár romjai között. Az esemény jelentőségét az is emeli, hogy mielőtt Zrínyi és a várvédők kitörésére sor került volna, szeptember 7-én, kora hajnalban, az agg Szulejmán szultán is elszenderült a turbéki szőlőhegyen álló sátorában. Ezzel mindaz, ami Szigetváron lezajlott, világtörténelmi távlatot kapott.

 

A Zrínyi Napok egyhetes programsorozata – a 450. évforduló kapcsán is – rendkívül gazdag és változatos, sok szakmai és protokolláris elemet, valamint színes közönségprogamokat egyaránt tartalmaz: ez alkalommal fogja a Nemzeti Örökség Intézete a szigetvári várat Történelmi Emlékhelyből Nemzeti Emlékhellyé nyilvánítani, Szigetvárra érkezik a horvát és a magyar köztársasági elnök, hogy közösen avassák fel Szabó Tamás munkáját, az új Zrínyi Miklós–emlékművet. Szakmai vezetéssel bejárhatjuk Szigetvárat és Turbékot (ahol feltárták Szulejmán türbéjének helyét), a közönségprogramok közt a legnépszerűbbek a hagyományőrző csapatok hadi játékai, melyek a végvári katonák tábori életével, a középkori várlakók mindennapjaival ismertetik meg az érdeklődőket, de eredeti helyszínen, a Vár-színpadon előadják  Moravetz Levente népszerű rock musicaljét, a Zrínyi 1566-ot is Sasvári Sándor főszereplésével.

A részletes program INNEN letölthető.

 

A programsorozat főbb helyszínei a szigetvári várban és a Zrínyi téren lesznek, de a látogatók megismerhetik Szulejmán frissen feltárt zarándokvárosának romjait is Turbékon, valamint ellátogathatnak a közeli (a Kaposvárra vezető 67. számú főútvonal mentén) Magyar-Török Barátság Parkba is, amelyet a magyar és török nép közötti megbékélés emlékére alapítottak 1994-ben, s amelynek központi részét Zrínyi Miklós és Szulejmán szultán nagyméretű domborműves portréi uralják. Mindkettő a hazájában elismert szobrászművésznek számító Metin Yurdanur alkotása. A Zrínyi-szobor anyaga eredetileg üvegszálas erősítésű műanyag volt, a nagy csata 450. évfordulójának emlékére rendezendő 2016. szeptemberi ünnepségre készülve azonban a török fél Zrínyi személye és haditette előtt tisztelegve vállalta, hogy bronzból újraönteti. A Zrínyi-szobor felújítása mellett a park is teljesen megújult.