Zsazsa Gabor Múzeum nyílt Budapesten

Forrás: turizmus.com

 2022. május 26. 15:25

A budapesti ORIGO Filmstúdióban ünnepélyes keretek között megnyitották a világ első olyan múzeumát, amelyet a magyar származású Zsazsa Gabor színésznő emlékének ajánlanak.

A látogatók mások mellett a művésznő bútorait, ruháit, kitüntetéseit, személyes tárgyait és fotóit is megtekinthetik ezentúl a magyar filmtörténelem fontos helyszínén.

Zsazsa Gabor Golden Globe-díjas magyar színésznő, szépségkirálynő, modell, üzletasszony, a 20. század közepének egyik legismertebb hollywoodi szex-szimbóluma, sokak szerint a világ első és máig legnagyobb celebje. Egyike azon kevés magyar származású hírességnek, akik csillagot kaptak a Hollywoodi Hírességek Sétányán.

A budapesti filmstúdión belül már létezik egy Adolf Zukor és egy Andy Vajna múzeum is, ezek mellé került most Zsazsa Gabor életének egy jelentős szakasza.

Zsazsa Gabor egyike azon kevés magyar származású filmsztároknak, akik csillagot kaptak a Hollywoodi Hírességek Sétányán

Fotó: Zsazsa Gabor Múzeum

Az ORIGO Filmstúdió a fennállása óta eltelt tizenkét évben olyan filmeknek a forgatási helyszíne volt, mint az Oscar-díjas Szárnyas Fejvadász 2049 és a szintén Oscar-díjas Dűne.

A gyűjtemény magját a világhírű színésznő férjétől, Frédéric von Anhalt hercegtől kapott tárgyak alkotják.

Az eredeti Zsazsa Gabor relikviákat Los Angelesből szállították Magyarországra. A tárlat a művészhez köthető bútorokat, könyveket, képeket, fotókat, kitüntetéseket és sok személyes tárgyat is bemutat. Különlegessége, hogy Zsazsa híresen tündöklő estélyi ruháiból is megcsodálhatnak néhányat a látogatók.

A megnyitón megjelent Frédéric Prinz von Anhalt is, aki felidézte nyitóbeszédében a közösen töltött 35 évet, és méltatta a magyarok szerepvállalását Hollywood megteremtésében.

A kiállításon a híressé vált fehér ruha is látható, amelyben egy rendőrt pofozott meg Zsazsa

Fotó: Zsazsa Gabor Múzeum

Elmondta, hogy az általa a múzeumnak adományozott relikviák mindegyikének egyedi története van, amelyekről hosszan lehetne mesélni.

„Amit itt láthatunk, azok mindegyikét megtalálhatjuk a magazinokban és az interneten: a vörös ruhát a díjátadókon viselte, de itt van a híressé vált fehér ruhája, amelyben egy rendőrt pofozott meg Zsazsa. Több ezer történet van azonban, amelyet senki sem ismer, mert a zárt ajtók mögött zajlottak. Szereplői elnökök, hírességek, diplomaták. Van közöttük szép, megható, vad és megdöbbentő is. Ezeket, és azt, hogy Zsazsa hogyan formálta Hollywoodot, hamarosan egy könyvben fogják tudni elolvasni” – tette hozzá.

Frédéric von Anhalt herceg, a színésznő utolsó férje, akivel 35 évet élt együtt

Fotó: Zsazsa Gabor Múzeum

Az ORIGO Filmstúdió a Magyar Hollywood Tanács elnökével, Bokor Balázzsal együtt nemcsak a tárgyi emlékeket akarja megörökíteni, hanem egy olyan filmsorozatot is terveznek, ami Hollywood alapítóiról szól – hangzott el a megnyitón.

A tervet már bemutatták a Nemzeti Filmintézetnél, az első híresség Tony Curtis lenne, de természetesen Zsazsa Gabor kalandos életéről is készülne egy sorozat.

(Címlapfotó: Zsazsa Gabor Múzeum)

Kapcsolódó cikkek