Zsidó emlékek nyomában a budai Várban

Forrás: MTI

 2015. augusztus 13. 17:02

A budai Vár középkori zsidó emlékeit mutatja be a Szembenézés Alapítvány és a Budapesti Történeti Múzeum most induló közös sétasorozata – a föld felett és alatt.

Az alapítvány és a múzeum megállapodást kötött, hogy a jövőben közösen szervez Budapest múltját bemutató sétákat a vár és a főváros területén. Az egykori zsidónegyedet bemutató séta ennek a közös munkának az első megvalósult programja – mondta el Rózsahegyiné Kiss Gabriella múzeumpedagógus.

Pap Ágnes, az alapítvány elnöke kifejtette: még mindig kevesen tudják, hogy a világörökség részét képező budai Vár területén már a törökök előtt jelentős zsidó közösség élt, amelynek három zsinagógája is volt. Ennek a történelmi-kulturális örökségnek szinte minden része a föld alatt van; egy részét az idő vagy az éppen uralkodó rezsim tüntette el, másik részét a különböző korokban zajlott harcok vitték el, de olyan is akad, amelyre az utókor „mondott nemet" – tette hozzá.

Fotó: Szemenézés Alapítvány

 

A séta a Vár alatt húzódó, egykori három középkori zsidó városnegyedbe kalauzolja a látogatókat. A program a helyszín múltjának megismerésével kezdődik Végh András történész-régész segítségével, aki a feltárások vezetője és a budavári zsidóság történelmét összefoglaló kiállítás rendezője is volt. Elbeszéléseiből tényeket és legendákat ismerhet meg a közönség, valamint a feltárások során készített rajzok, fotók és illusztrációk segítségével bárki bepillanthat a föld alá.

Néhány sétán a kultúrtörténeti vonatkozások mellett nagyobb szerepet kap a középkori zsidó örökség, a vallási emlékeknek a zsidó történelemmel és hagyománnyal összefüggő bemutatása, a liturgiai elemek magyarázata. Ezeket a programokat Kollányi Irén doktorandusz vezeti.

A sétákra az alapítvány honlapján lehet jelentkezni.