Zsidó kulturális fesztivált rendeznek Szegeden

Forrás: MTI

 2020. szeptember 01. 14:31

Komoly- és könnyűzenei koncertek és kiállítás várja az érdeklődőket a Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztiválon szeptember 6. és október 21. között.

A programokat a három éve külsőleg felújított Új Zsinagógában rendezik. A fesztivál nyitányaként az érdeklődők szeptember 5-én késő este megcsodálhatják a Löw Immánuel rabbi iránymutatása alapján Baumhorn Lipót tervezte épületet, Magyarország második legnagyobb zsinagógáját. A sétát szeptember 12-én megismétlik.
Szeptember 6-án a fesztivál egyik állandó fellépője, a Szegedi Szimfonikus Zenekar ad koncertet Gyüdi Sándor vezényletével.

Ezen a napon nyílik és október közepéig látható az idén ősszel hetvenedik születésnapját ünneplő Mráz János festőművész jubileumi kiállítása is.
Szeptember 14-én a negyedszázada alakult Cotton Club Singers tartja jubileumi koncertjét, majd három nappal később Rákász Gergely orgonista lép fel a Lords of the Organ sorozat keretében.
Koncz Zsuzsának tavaly ősszel jelent meg Így volt szép címmel dupla albuma, az énekesnő szeptember 23-án pályája legkedvesebb dalaiból mutat be válogatást.

A Szegedi Zsinagóga belülről

Fotó: Szegedi Zsinagóga/Facebook

Legyen úgy! címmel indult koncertkörútra Dés László, aki október 1-jén lesz a fesztivál vendége.

Malek Andrea és Jáger András 2016-ban hozta létre a Soulistic formációt, amelynek műsorában magyar és külföldi zsidó dalszerzők műveiből válogat. Október 18-án lépnek föl Szegeden, a koncert bevételét a zsinagóga fenntartására ajánlották fel.
Csanádi László 2001-től a zsinagóga orgonistája, tervei alapján bővítették és újították fel a hangszert. A rendezvénysorozat a művész koncertjével zárul október 21-én.