Ingyenes zsidó kulturális séták indulnak Veszprémben és környékén

Forrás: MTI

 2023. szeptember 26. 16:39

A zsidó múltat felidéző sétákon lehet részt venni Veszprém vármegye néhány településén a hétvégén. A péntektől vasárnapig tartó vezetett sétákhoz Veszprémben, Balatonfüreden, Inotán és Szentgálon lehet csatlakozni – közölték a szervezők.

A sétafesztiválokat hagyományosan emlékfa ültetésével kezdik: a város szülöttje, Schweitzer József (1922-2015) rabbi emlékére ültetnek facsemetét Veszprémben.A résztvevők végigjárják a veszprémi zsidók életének egykori színtereit és megidézik az egykor másfél ezres közösség kiemelkedő szereplőit. A séta érinti majd az egykori veszprémi malmok helyszíneit: a Friedler-, Úrkuti, Ring- és Frick-malom nyomait kutatják fel az érdeklődők. Ezen kívül részt lehet majd venni a Szukkot, azaz a Sátrak ünnepe elnevezésű rendezvényen, amely a zsidóság gondviselésben való bizakodásának ünnepe.

Végül az Erkel Ferenc Városi Fúvószenekar koncertje zárja a napot, melynek elődje, a felnőtt fúvósegyüttes az 1970-es évektől a 80-as évek közepéig működött. Az együttest tavaly a veszprémi Csermák Antal Zeneiskola tanárai és korábbi zenekari tagok szervezték újjá Zeitler Dénes karnagy irányításával.

A résztvevők végigjárják a veszprémi zsidók életének egykori színtereit és megidézik az egykor másfél ezres közösség kiemelkedő szereplőit

Fotó: Toroczkai Csaba/VEB 2023

Szombaton délelőtt ismét az egykori malmok nyomait kutathatják fel a résztvevők, majd a belvárosi séta során három helyszínre látogatnak el, olyan, egykori veszprémi zsidó családok lakhelyét keresik fel, akik a vészkorszakot megelőzően a város ismert polgárai voltak. Vasárnap a zsidóság vallási intézményeit ismerhetik meg a séta során.     A megyeszékhelyen kívül Balatonfüreden, Várpalotán és Szentgálon is megismerkedhetnek a zsidó múlt értékeivel az érdeklődők. A séta érinti Várpalota-Inotán egyebek mellett a művelődési házat, Balatonfüreden a zsinagógát és a rabbiházat, Szentgálon pedig a Weisz család tiszteletére helyeznek el botlatókövet.

A programon való részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött.