Zsinagógaépítészeti kiállítás nyílt Szabadkán

Forrás: MTI

 2014. szeptember 11. 11:30

Kilenc ország zsinagógáin keresztül mutatja be a zsidók több évszázados vándorlását Kelet-Közép-Európában a Szabadkán szerdán megnyílt vándorkiállítás.

A Zsinagógaépítészet Kelet-Közép-Európában 1782-1944 című vándorkiállítást a szabadkai születésű Klein Rudolf építészettörténész és fotóművész azonos című könyve alapján állították össze, és Szabadka előtt Kassán, valamint Budapesten mutatták be. A 20 éves kutatás eredményeként megszületett tárlat azonban szélesebb körűen mutatja be a zsinagógaépítészetet, mint az írásmű, a tárlat a mintegy 400 fotón keresztül voltaképpen az egész Osztrák-Magyar Monarchia területét lefedi. A fotók végigkövetik a zsidók több évszázados vándorlását a mai Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Ukrajna, Románia, Horvátország, Szlovénia és Szerbia falvaiban és városaiban.

 

A szabadkai volt a történelmi Magyarország második legnagyobb zsinagógája – a Dohány utcai után –, Komor Marcell és Jakab Dezső tervezte, az üvegablakok Róth Miksa műhelyében készültek.  A magyar szecesszió stílusában emelt szabadkai zsinagóga majdnem arra a sorsra jutott, mint a Kárpát-medence több más szakrális zsidó épülete. Az összeomlástól a szerb kormányzat és a magyar kormány, valamint számos zsidó közösség támogatása mentette meg. Az 1970-es években bedőlt az egyik kupolája, és az épület majdnem összedőlt, felújítása azóta tart. A zsinagóga belső terének rekonstrukciójához a magyar állam 100 millió forintig terjedő anyagi támogatást ad.