Zsolnay-díszkúttal és rózsakerttel nyílik meg a Millennium Háza – videó

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 29. 13:46

Befejeződött az értékmentés, a több mint 130 éves, egykori Olof Palme Ház régi pompájában Millennium Házaként nyitja meg kapuit az ősszel. Videón mutatjuk, milyen lesz.

Több tucat restaurátor kétéves munkájának köszönhetően visszanyerte eredeti külsejét, és így ismételten a főváros egyik legkülönlegesebben díszített épületeként egy hatalmas rózsakerttel várja a látogatókat ősztől a Millennium Háza.

Jelenleg a Városliget aranykorát bemutató kiállítás kialakítása és a Zsolnay-kerámiákkal díszített étterem beüzemelése zajlik az épületben.

A neoreneszánsz stílusú, több mint 130 éves épület 2017. novemberében elindult műemléki helyreállítása révén a századforduló egyik különleges építészeti emlékét tekintheti majd meg a közönség.

A homlokzaton több tucat restaurátor munkája nyomán újultak meg a gazdag Zsolnay- díszítések, az impozáns tereket visszaállították. A munkálatok egyik legfontosabb vezérelve volt, hogy a díszítő elemeket lehetőség szerint ne mozgassák, hanem az eredeti helyükön restaurálják. A helyszínen mintegy 2000 elemet újítottak fel, míg külső restaurátor műhelyben további összesen 2500 kerámiát állítottak helyre. A sérült, illetve leesett, hiányzó elemeket – összesen több mint 2000 darabot – az épületről fennmaradt korabeli felvételek, illetve a Zsolnay mintakönyvek alapján sikerült az eredeti gyártási technológia alkalmazásával pótolni.

A különleges Zsolnay-kerámiák a homlokzaton

Fotó: Liget Budapest

A ház díszítéseit az eredeti, több mint 130 éves állapotoknak megfelelően állították helyre. A városligeti épületen keverednek a reneszánsz motívumok és a középkori templomokat idéző faunfejek. Egyiptomi és görög nőalakokat, perzsa szárnyas oroszlánokat egyaránt felfedezhetünk a gazdagon díszített homlokzaton.

A növényi indák, sárkányos virágvázák és szárnyas oroszlánok között többször is feltűnik a festészet és szobrászat három nagy alakja Raffaello, Michelangelo és Leonardo da Vinci arcképe is.

Gyönyörű rózsakertet telepítettek az épület bejáratához

Fotó: Liget Budapest

A Millennium Háza környezetének kertészeti megújítása is megvalósult. A Városligetben egyedülálló rózsakertet telepítettek az épület bejáratához. Az 1500 tő rózsa és a rózsalugas alkotta rózsakert látogatói ízelítőt kaphatnak a „modern rózsafajtákból”, láthatnak néhány régi fajtát a XVII-XVIII. századból.

A kert központi része a Zsolnay-díszkút lesz. Az ide érkezők nyugodt környezetre lelnek a virágok között, szökőkúttal, beszélgetésre és elcsendesedésre is alkalmas helyekkel.

A Zsolnay-díszkút a rózsakert közepén

Fotó: Liget Budapest

A Millennium Háza kulturális közösségi térként újult meg: interaktív kiállítótérrel, a Városliget aranykorát idéző kiállítással nyitja meg kapuit az ősszel – tájékoztatott a Városliget Zrt.

A Millennium Háza kulturális közösségi térként újult meg

Fotó: Liget Budapest

Idén ősszel nemcsak a Millennium Házát, hanem a Liget Budapest Projekt több elemét is átadják: birtokba vehetik a családok az ország egyik legnagyobb és legkomplexebb játszóterét, és elkészül a Komáromi Csillagerőd épülete is.