A világ csodái és felfedezések a Múzeumok Őszi Fesztiválján

Szerző: Chlebda Luca

Forrás: turizmus.com

 2019. október 18. 15:11

Az országos rendezvénysorozat 150 muzeális intézményben, közel 60 településen, csaknem 1500 eseménnyel várja az érdeklődőket szeptember 23. és november 10. között.

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának félidejében kulturális és turisztikai újságírók számára szerveztek tanulmányutat, ízelítőt nyújtva a székesfehérvári és veszprémi programokból.

A tanulmányút Székesfehérváron, a Múzeumpedagógiai Nívódíjas Szent István Király Múzeum bemutatóhelyén, a Hetedhét Játékmúzeumban vette kezdetét az „Év kiállítása” megtekintésével. Ezzel a díjjal idén a Vonalba zárt történeket című állandó tárlatot ismerték el, amely Réber László grafikusművész munkásságát mutatja be. Ha valaki nem ismerné Réber László nevét, az íróké, akikkel dolgozott, bizonyosan ismerősen cseng majd. Hiszen ki ne olvasta volna Janikovszky Éva szívmelengető gyerekkönyveit, vagy ki ne ismerné Lázár Ervin bohókás mesealakjait?  A kiállításon nemcsak Réber meseillusztráció láthatók, hanem felnőtt irodalmi alkotásokhoz – például Örkény István Egyperces novelláihoz – készült rajzai is.

F. Szegő Krisztina, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője köszönti a sajtó képviselőit

Fotó: turizmus.com

Veszprém: a csigatésztától a várbörtönig

Délután Veszprém várta az újságírókat. Itt egy másik díjazott intézményben, az "Év tájháza" elismerésben részesült Bakonyi Házban a házi tésztakészítő műhelysorozatba nyerhettek betekintés és próbálhatták ki a csigatészta formázását. A Múzeumok Őszi Fesztiválja alatt még pár alkalommal – előzetes regisztrációval – részt lehet venni az Estézés a Bakonyi Házban című programon, ahol bárki megtanulhat házi tésztát készíteni.

A Bakonyi Házban a látogatók megtanulhatják a csigatészta készítését

Fotó: turizmus.com

A Laczkó Dezső Múzeum Pincétől a padlásig tematika alá tartozó Fenn az égben, lenn a mélyben, Veszprémben! című vezetett sétáján az érdeklődők felfedezhetik a veszprémi vár legmélyebb és legmagasabb pontját. A Várbörtön mínusz harmadik szintjén kialakított bemutatóhelyen megnézhetik, hol tartották fogva Mindszenty József bíborost, és a régi betyárcellákat. Majd fel lehet lépcsőzni a Tűztorony panorámateraszára megcsodálni a városra nyíló kilátást.

Kilátás a veszprémi Tűztoronyból

Fotó: turizmus.com

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának egyik idei kiemelt tematikája a Tudományos találkozások a múzeumban. A rekonstrukciója után pont egy éve átadott, páratlan szépségű érseki palotában található Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény több állandó és időszaki kiállítással is várja a látogatókat. Köztük az itáliai barokk festészet két évszázadát bemutató Nápolytól Velencéig című tárlat ez év végéig látogatható, és október 31-ig még megtekinthető a Kiegyezés és koronázás 1867 című megújított enteriőr kiállítás is.

A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény Veszprémben

Fotó: turizmus.com

Az egész napos programot sajtótájékoztató zárta, ahol a két veszprémi házigazda, Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója és Udvarhelyi Erzsébet, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény igazgatója bemutatta a Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódó programjaikat.

 

Színes programok országszerte

A rendezvény főszervezője képviseletében Nagy Magdolna, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ megbízott igazgatója elmondta, a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos rendezvénysorozat november 10-ig 150 muzeális intézményben, közel 60 településen, 10 tematika köré csoportosítva, összesen mintegy 1500 eseménnyel várja az érdeklődőket. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló rendezvénysorozat idén „A világ csodái – Felfedezések kora” jelmondatot tűzte zászlajára.

A Magyar Turisztikai Ügynökség képviseletében Fazekas Márta vezető szakértő a kulturális turizmus és a Múzeumok Őszi Fesztiválja kapcsolódási pontjairól és egymást erősítő hatásairól beszélt. Az MTÜ hosszabb távú célja adott országrész vagy egy város revitalizációja, a nemzeti identitás erősítése, melyhez a művészetek és az építészet összekapcsolása és bemutatása kézzelfogható eszközként nyújtanak segítséget.

Hangsúlyozta: egy ilyen nagyszabású kulturális fesztivál minden programjával alkalmas arra, hogy ezt a nemes célt szolgálja, és arra ösztönözzön mindenkit, hogy útra keljen az ország bármely városába, benézzen egy-egy múzeumba, felkutasson valami rejtett kincset.

A fesztivál programjai a www.oszifesztival.hu oldalon kereshetők tematikák, régiók, települések és időpontok szerint, valamint az EVENT@HAND MOF ingyenes és offline mobilalkalmazásban is elérhetők.