Élménykoncertek a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedből

Forrás: MTI

 2021. április 20. 16:05

Egyedi online koncertélményeket kínál nagy felbontású, nagyítható, forgatható mozgóképek kíséretében a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed április 21-től.

A Zsolnay Örökségkezelő NKft. közleménye szerint a Zsolnay 360 – minikoncertek című sorozat keretében az előadás teljes "atmoszféráját" rögzítik 360 fokban.

A technológia révén a közönség részese lehet a koncertnek az együttes tagjai között, ráközelíthet a neki tetsző részekre és kiválaszthatja, hogy melyik zenészt szeretné éppen látni – mindezt nagy, 4K felbontásban.

A társaság célja, hogy az élő kulturális élményeket nélkülöző időszakban olyan különlegességgel szolgáljon, amelyben a közönség úgy érezheti, hogy szinte a zenészek között van. Forgathatja a teret, így maga is részese lehet az eseménynek, ráadásul olyan módon, ami itthon még alig ismert.

zsolnay_koncert

Az élő kulturális élményeket nélkülöző időszakban a 360 fokos videó segítségével a közönség most is úgy érezheti, hogy szinte a zenészek között van

Fotó: Zsolnay Negyed

Laurer Tamás műszaki osztályvezető elmondta, hogy a valódi koncertélményhez hasonló online előadásokban alkalmazott kameratechnikát itthon eddig csak néhány videoklipben használták, külföldön pedig olyan zenészek alkalmazzák, mint a Depeche Mode és az AC/DC.

Bleszity Péter, a társaság ügyvezetője jelezte, hogy hármas céljuk volt a programsorozattal: a zenekaroknak publicitást adni, kedveskedni a közönségnek és bemutatni a Zsolnay Negyed szépségeit.

A koncertfelvételek Pécsett, a Zsolnay Negyed szabadtéri területein, illetve rossz idő esetén a Kodály Központban készülnek.

Az első minikoncerten a Kéméndi Trió népszerű sanzonjai és népzenei feldolgozásai hallhatók április 21-től, majd a sorozat hetente jelentkezik olyan fellépőkkel, mint a Pannon Filharmonikusok zenészeiből alakult kamara vonószenekar Dés Lászlóval, a Kubalibre, vagy a Pécsi Balett.

A 360 fokos képekkel kísért előadások – amelyek a feltöltéstől számított 30 napig tekinthetők meg – a Pécsi Programok Youtube oldalán tekinthetőek meg, ingyenesen.