Klimt utolsó képe kiemelt védettséggel Ausztriába érkezik

Forrás: turizmus.com

 2021. március 16. 15:10

Gustav Klimt egyik utolsó, nagyrészt befejezett képe, a Nő legyezővel száz év után ismét Ausztriába érkezik. A festmény kalandos sorsa miatt a Belvedere palotában megrendezett kiállítás csak úgy jöhetett létre, hogy az osztrák kormány védettséget ígért az amerikai tulajdonosnak a tárlat idejére.

A kép március 25-től 2022. február 13-ig tekinthető meg a Belvedere palotában. A "Nő legyezővel" Gustav Klimt valószínűleg utolsó, nagyrészt befejezett festménye, ezért eszmei és kulturális értéke egyaránt felbecsülhetetlen. A Belvedere palotában a kiállítás két részre oszlik majd. A művet először más befejezetlen Klimt-festményekkel összefüggésben mutatják be, majd október elején új összeállítás következik, amely az ázsiai művészet Klimt kései művészetére gyakorolt ​​hatására összpontosít.

A művész alkotói pályájának utolsó szakaszából származó mű valószínűleg még ott volt a vásznon Klimt halálakor, 1918-ban, utoljára pedig 1920-ban volt látható a Bécsi Iparművészeti Múzeumban.

klimt_belvedere

Gustav Klimt: Nő legyezővel

Fotó: ©Belvedere, Wien/Markus Guschelbauer

A műalkotás későbbi sorsa rejtélyesen alakult. Jelenlegi ismereteink szerint a festmény az 1920-as évek után valószínűleg a svájci Böhler családbirtokában volt, majd 1950-ben a híres osztrák műgyűjtő, Rudolf Leopold tulajdonába került.

Leopold adósságai miatt később túladott a képen, amelynek holléte ezután sokáig ismeretlen volt. A '90-es években a műkincs már Amerikában bukkant fel: 1994-ben 9,3 millió euróért kelt el egy New York-i árverésen.

A hatóságok akkor a kiviteli engedély állítólagos hiánya miatt nyomozást indítottak, de az eljárást leállították, mert az érintetteket nem sikerült felkutatni.

Ezután – a jelenlegi birtokos előtt – a festmény előélete ismeretlen volt. Hogy a képet ilyen körülmények között mégis el lehetett hozni Ausztriába és egy kiállítás keretében meg lehet majd tekinteni, annak köszönhető, hogy az osztrák kormányvédettséget ígért a tulajdonosnak a kiállítás idejére.Azt, hogy a kép kit ábrázol, nem lehet pontosan tudni. Szakértők úgy vélik, nem a korabeli Bécs egyik ismert nőalakjáról van szó – ahogyan az a többi festmény esetében gyakran előfordul –, inkább egy modell lehetett az illető, akit Klimt gyakran festett le tanulmányaihoz.

Kapcsolódó cikkek

Megújult a Vienna City Card

2020. augusztus 19.