Különleges szabadtéri plakátkiállítás a Várkert Bazár teraszán

Forrás: turizmus.com

 2021. március 02. 12:36

Faragó Géza plakátművész munkái a titokzatos, botrányokkal és pletykákkal fűszerezett 20. századi budapesti éjszakai életet mutatják be. Márciustól az érdeklődők egy tavaszi sétával összekötve, ingyen megtekinthetik az alkotásokat egy szabadtéri kiállításon, a Várkert Bazár Déli panoráma teraszán.

A plakát az utca művészete, annak őszinteségével és művészeti igényességével mesél saját korának viszonyairól. Ennek a gondolatnak a mentén válogatták ki a szervezők Faragó Géza plakátművész alkotásait, melyek a Várkert Bazár Déli panoráma teraszát színesítik márciustól. A művek az Országos Széchényi Könyvtár közreműködésével, a Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár különgyűjtemény ritkaságaiból származnak.

farago_installacio

Faragó Géza plakátművész munkái a titokzatos, botrányokkal és pletykákkal fűszerezett 20. századi budapesti éjszakai életet mutatják be

Fotó: Várkapitányság NZrt.

„A korszak jellemző alkotásai, a hirdetőoszlopokon megjelenő, művészi igénnyel készült  plakátok, különleges történelemkönyvként nyújtanak betekintést múltunk egyik izgalmas időszakába," mondta el a rendezvényről  Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese. Hozzátette:

Bár a jelenlegi korlátozások miatt a Várkert Bazár szokásos programjait nem tudja megtartani, a biztonsági előírások betartása mellett arra buzdítunk minden érdeklődőt, hogy egy könnyed tavaszi sétával összekötve  látogassanak el hozzánk, és tekintsék meg Faragó Géza plakáttervező sokszínű munkáit.

Faragó Géza Párizsban a híres plakáttervező és iparművész, Alfons Mucha osztályában tanult, ahol elleste a plakátkészítés művészeti fogásait.

farago_installacio2

A plakátokon szerepel például a Fővárosi Orfeum, a Törley pezsgőgyár, valamint a Fővárosi Operettszínház Halló Amerika revüjének plakátja is

Fotó: Várkapitányság NZrt.

Miután visszatért az akkor már világvárosnak számító Budapestre, 1903-tól sorra jelentek meg színházi és kereskedelmi plakátjai, sajtórajzai és karikatúrái, melyek a Műcsarnok, a Nemzeti  Szalon és az Ernst Múzeum kiállításain is szerepeltek.

farago_installacio2

A 25 alkotásból álló kiállítás június 30-ig tekinthető meg

Fotó: Várkapitányság NZrt.

Faragó a pesti éjszakai és kávéházi  élet közismert alakja volt. Habár a korszak neves mulatói, színházai és kávéházai ma  már nem láthatók, a korabeli hangulatból kaphatnak majd némi ízelítőt az érdeklődők a Várkert Bazár kiállításán.

A 25 plakátot bemutató kültéri installációkon - a teljesség igénye nélkül - szerepel például a Fővárosi Orfeum, a Holzer budapesti Divatháza, a Törley pezsgőgyár, a Corvin Áruház, valamint a Fővárosi Operettszínház Halló Amerika revüjének plakátja is.

Az egyedülálló képi világgal rendelkező és gyakran különleges humorral fűszerezett alkotásokat a Várkert Bazár Déli panoráma teraszán tekinthetik meg az érdeklődők előreláthatólag június 30-ig.