Leonardo Budapesten

Forrás: turizmus.com

 2019. március 29. 10:27

Budapestre érkezett a „Leonardo da Vinci: Művész – Feltaláló – Zseni” című interaktív kiállítás.

A reneszánsz mester halálának 500. évfordulóján Magyarországra érkezett Leonardo több festményének reprodukciója, valamint közel 60 műszaki találmányának interaktív és kipróbálható makettje. A budapesti Élményüzem 1000 m2 alapterületű kiállítása 2019. március 16-tól szeptember elejéig látható. A kiállítás nemcsak a Mona Lisa festőjeként, hanem egy saját korát több száz évvel megelőző, ezerarcú tudósként és legendaként mutatja be Leonardót.

A művésztől nem állt távol az anatómia, a fizika, az építészet és a zene, ráadásul számos hadi gépezetet is tervezett híres pártfogói, a Medici család, Sforza herceg és a Borgiák számára. A kiállításon több tucat fából épült találmánnyal is találkozhat a látogató, ezeket egy mai olasz tudóscsoport eredeti rajzok alapján állította össze olyan anyagokból, amelyek Leonardo idejében is elérhetők voltak. Nagy részüket megérinthetik és számítógépes szimulációkkal ki is próbálhatják a látogatók.

Néhány festménybe VR szemüveggel be is léphetünk

Fotó: Élményüzem Kft.

Egyes festményekbe pedig VR szemüvegek segítségével be is léphetünk, a video és az audio guide pedig bemutatja, hogy mely mai mindennapi használati tárgyunk alapjául szolgáltak a több száz évvel ezelőtti találmányok.

A kiállítás eddig 23 országban aratott nagy sikert, a magyarországi szervezők százezer látogatóra számítanak a tárlat hat hónapja alatt.

Kapcsolódó cikkek