Virtuális nemzetközi jazznap hazai programokkal

Forrás: MTI

 2021. április 15. 09:50

Tizedik alkalommal ünneplik a nemzetközi jazznapot világszerte április 30-án. A koronavírus-járvány miatt idén is a virtuális térben tartanak koncerteket és beszélgetéseket világszerte, a kapcsolódó ingyenes hazai Jazznap-hu-t szintén online rendezik meg.

Magyarországon a kezdetektől, 2012-től rendeznek programokat a nemzetközi jazznaphoz kapcsolódva. A hazai kezdeményezésű Jazznap-hu hét évvel ezelőtti indulásakor meghatározott eredeti célja változatlan: új közönséget szerezni a műfajnak, az NKA támogatásával.

Az idei magyarországi fesztivált - a nemzetközi programokhoz hasonlóan - virtuálisan rendezik meg. Debrecenben, Nagykanizsán, Pécsett, valamint a fővárosi jazz helyszínek közül a Fonó Budai Zeneházban, az iF Kávézóban, a Jedermannban, az Opus Jazzclubban és a programsorozatot összefogó Budapest Jazz Clubban (BJC) rendeznek koncerteket az online közönségnek április 30-án, illetve a jazznapot megelőző két napon, 28-29-én.

jazz_123rf

Az UNESCO Herbie Hancock világhírű amerikai zenész javaslatára 2011-ben nyilvánította április 30-át nemzetközi jazznappá

Fotó: 123rf.com

Bevezető programként Hol tart, mennyire nemzetközi a magyar jazz? címmel április 28-án kerekasztal-beszélgetést tartanak Borbély Mihály, Harcsa Veronika és Szalóky Béla részvételével. A házigazda, Zipernovszky Kornél arra lesz kíváncsi, hová sorolják a magyar jazzt, hiszen vendégei már legalább száz országban adtak már koncerteket.

A BJC-ben a szaxofonos Borbély Mihály fel is lép a jazznapon 20 órakor, a magyar etno-jazz népszerű előadójával, Dresch Mihállyal közös kvartettjével.

A Ráday utca most is fókuszpontja lesz a magyar jazzéletnek. A Jedermannban a többszörös díjnyertes zongorista, Oláh Krisztián játszik kvartettjével 28-án, ugyanazon a napon az utca másik klubjában, az iF kávézóban a progresszív jazz-rock hazai kiválósága, a Halper Hendrix Experiment lesz a Jazznap-hu visszatérő vendége.

A szintén ferencvárosi Opus Jazz Club Gyémánt Bálint triójának újabb, már lemezen is jelent szerzeményeiből összeállított koncertjét ajánlja április 29-én, míg a BJC-ben Nagy Emma énekesnő zenekara, a legutóbbi Müpa Jazz Showcase fődíjasa lép fel.

A Fonó Budai Zeneház Tóth Viktor szaxofonos és az ütős Geröly Tamás duóját fogadja a jazznapon 21 órától. Nagykanizsa a külföldön ígéretes karrierbe kezdett Gayer Mátyás zongoristát hívta haza, Debrecenben pedig a nagy hagyományú Debreceni Dixieland Jazz Band lép fel a műfaj ünnepén.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO Herbie Hancock világhírű amerikai zenész javaslatára 2011-ben nyilvánította április 30-át nemzetközi jazznappá.