5 feladat, amit nem jó halogatni egy költözés esetén

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2022. március 20. 17:16

A költözés egy igazán embert próbáló feladat mindenki számára. Rengeteg logisztikát igényel, hogy tudd, milyen dolgaidat tudod elsőként elpakolni, és ne okozzon problémát a hiányuk a mindennapokban.

A dobozok pedig csak gyűlnek, egyre nagyobb helyet foglalnak el az életteredből, és ez még csak egy pontja a számos idegőrlő részletnek, ami a költözködéssel jár.

Hogy biztosan ne feledkezz meg semmiről, összeállítottunk neked egy ellenőrzőlistát.

 

Számlák és szerződések

Gondold át alaposan, hogy milyen helyekről kapsz rendszeresen számlát. Vannak olyanok, amiket okvetlenül le kell mondanod, vagy átiratni az új tulajdonos nevére, mert helyszínhez kötöttek (pl. víz- vagy áramszolgáltatás), de akad olyan is, amit át tudsz vinni az új otthonodba (egyes esetekben például az internetszolgáltatás), csak a szerződés címét kell módosítani. És persze előfordulhatnak olyan helyzetek is, amikor a régi lemondásával és egy teljesen új szerződés kötésével jársz a legjobban.

Szükséged lesz az új helyen egy körültekintően összeállított lakásbiztosítási csomagra, ami minden élethelyzetben a segítségedre lehet? Kösd meg bármikor online, és válogasd össze a biztosításod tartalmát a valós igényeid szerint!

 

Dokumentáció mindenek felett

A kiköltözés során jó, ha minden hibát és állapotot lefotózol, hogy el tudd kerülni a kellemetlen helyzeteket és magyarázkodásokat. És ezt persze nem árt, ha az új lakásban is megteszed. Amennyiben albérletbe költözöl, ennek még nagy hasznát veheted a kaució visszaigénylése során is. Érdemes lehet a mérőórák állásáról is készíteni néhány felvételt, hogy biztosan tudd igazolni azokat, ha valamikor a későbbiekben szükség lenne rá az elszámolásnál.

 

Automatikus utalások és banki levonások

Nagyon kényelmes, praktikus és környezetbarát megoldás, ha a csekkek helyett rendszeres utalást állítunk be a szolgáltatók felé. Abban az esetben viszont, ha költözés van, akkor véletlenül se feledkezz meg róla, hogy az előző otthonoddal kapcsolatos beállításokat leállítsd vagy módosítsd. Természetesen a legtöbb szolgáltatótól vissza tudod igényelni, ha túlfizetés keletkezik, de ha nem akarsz emiatt külön köröket futni, akkor jobb megelőzni a problémát.

Lakásbiztosítási csomagra minden élethelyzetben szükség lehet

Fotó: allianz.hu

Szervezettség

A költözködés nem egyszerű folyamat, jobb, ha logikusan átgondoljuk minden lépését. Sok mindent el lehet intézni a szabadidőnkben, de óhatatlanul szükség lehet néhány szabadnapra is a berendezkedés miatt. Ha költöztető céget bízol meg a dolgaid átszállíttatásával, akkor nem árt, ha velük is jó előre lefixálod az időpontot, mert sok esetben hetekre előre be vannak táblázva és lehet, hogy az utolsó pillanatban már nem fognak tudni foglalkozni a Te ügyeddel is.

 

Lakcím bejelentése

Ezt sem szabad nagyon elodázni, a költözés után ugyanis 3 nap áll rendelkezésedre ahhoz, hogy bejelentsd az illetékes hivatal felé a változást.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.