A biztonság és a kényelem nagyágyúi, az ipari létrák

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 19. 15:03

A laikusok számára elsőre talán minden létra egyformának tűnik. A szakemberek azonban tisztában vannak vele, hogy nem ugyanazon szempont szerint kell otthonra létrát választani, mint ipari vagy céges használatra.

A közös pontok

Persze akadnak közös pontok is. Ilyen például a fokok száma és az, hogy a legtöbb létra alapanyaga az alumínium. Azért az alumínium, mert ez egy minimális súllyal rendelkező fém, így tudnak a létrák könnyűek maradni.

Az ipari ágazatban használt létráknál ez különösen lényeges, hiszen a könnyű mozgathatóság hatalmas segítség a munkában. A súlya ellenére az alumínium rendkívül ellenálló anyag, aminek köszönhetően a létra akár évtizedekig is bírja a használatba vételt.

 

A létra, ami ellenáll mindennek

Az ellenállóság pedig egy ipari létra esetében elengedhetetlen tulajdonság. Ezeknek a létráknak sokszor extrém terhelés vagy körülmények között kell a stabil munkavégzést biztosítaniuk használóik számára. Ráadásul kültéren és beltéren egyaránt.

A beltéri használat természetesen kevesebb kopási lehetőséget hordoz magában. A kültéri használatnál azonban már minden alkatrésznek bírnia kell a különböző időjárási körülményeket. Éppen ezért az ipari létrák minden egyes eleme úgy van megtervezve és kialakítva, hogy esőben, napsütésben, szélben, fagyban is bírja a strapát.

 

Mitől lesz igazán stabil egy létra?

Minden létra legfőbb kritériuma a stabilitás. Az ipari használatnál, ahol sokszor a munkavégzés a magasban történik, ez különösen hangsúlyos pontnak számít. Nézzük most meg, hogy hogyan érik el a gyártók azt, hogy ne legyenek billegősek ezek az eszközök a munkavégzők alatt!

Az első és legfontosabb természetesen ebben a kérdésben a lábrész kialakítása. Sima állólétráknál általában a kétrészes lábdugók biztosítják a szilárd álló helyzetet. A gurítható típusoknál pedig az automatikusan befékeződő kerekek, illetve a kitámasztók adják meg ugyanezt a biztonságot.

Az ellenállóság egy ipari létra esetében elengedhetetlen tulajdonság

Fotó: allvanybazis.hu

A készítők szintén a biztonságérzet növelése céljából terveznek rájuk nagyobb dobogó felületet. Egy raktárban, ahol például nagyobb csomagokat kell leemelni a polcról a magasban, ez elengedhetetlenül fontos. Úgy kell tudni a létrán mozogni, mintha csak a földön állva végeznék ugyanezt a műveletsort. Éppen ezért ezek a felületek általában bordázottak is. Ezzel a kialakítással a megcsúszást próbálják megakadályozni.

Az Állványbázis.hu-n találkozhatsz olyan állólétra típusokkal is, amelyek úgynevezett kapaszkodó keretekkel vannak ellátva. Ezek a létra két oldalán végigfutó korlátok a biztonságos fel- és lelépést szolgálják és általában ergonomikus a kialakításuk.

Ezek a külső elemek és plusz felszereltségek egyébként nem csak a rajtuk dolgozók biztonságáról gondoskodnak, hanem a kényelmükről is. Segítségükkel a hosszú órákon át tartó munkavégzés sem lesz annyira megterhelő, mintha ugyanez egy háztartási létrán történne.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.