A fűszer, amit nem csak karácsony környékén érdemes alkalmazni: a fahéj

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 14. 10:56

A fahéjról a legtöbbeknek a karácsonyi illatok és ízvilág jut eszébe, pedig valójában sokkal több mindenre alkalmas, és érdemes is az év más szakában is elővenni és használni, akár az egészségünk érdekében is. Lássuk, mit is érdemes tudni erről a remek fűszernövényről!

Honnan is ered a fahéj?

Ezt a fűszert egy babérfélének, a fahéjfának köszönhetjük, aminek a kérgét lehántva kapjuk meg a konyhánkba is különböző eljárások után bekerülő fahéjat. Alapvetően két formáját fogyasztjuk világszerte, de tájegységenként eltérő, hogy melyik típus örvend nagyobb népszerűségnek. Míg Amerikában a kínai változatot részesítik előnyben, addig nálunk Európában a pikánsabb és édesebb ceyloni változat a domináns.

Te milyen fűszereket kedvelsz a legjobban? Van olyasmi, amit eddig nem tudtál vagy mertél kipróbálni? Keresd fel az alfoldize.hu fűszereit tartalmazó oldalát, és találd meg az új kedvenceidet egy helyen!

A fahéjat már az ókor óta alkalmazzák az emberek különböző céllal. Eredetileg nem az ételek ízesítése volt a fő cél, hanem az orvoslás, de később ráébredtek, hogy milyen céllal használható még. A kereskedelemért főként az arabok, majd a görögök és a rómaiak feleltek.

A fahéjat már az ókor óta alkalmazzák az emberek különböző céllal

Fotó: alfoldize.hu

A 15. században a fahéj még a nemesek kiváltságának számított, de a 18. századra már mindenki számára elérhető árú, könnyen beszerezhető termék lett, és az kitart napjainkig is, hiszen manapság sem tartozik a drágának számító fűszerek közé.

Jelenleg a legnagyobb fahéjtermelők Indonézia, Madagaszkár és egyes közép-Amerikai államok. A fahéj készítése úgy zajlik, hogy a fák kérgét hosszanti irányban lehántják, majd ezeket a nagy darabokat összekötve fermentálják. Ezután eltávolítják a kéreg és bőrszövet darabokat, és ezután már csak a felpöndörödő, vékony aromás lapok maradnak. Főként rúd vagy őrölt formában forgalmazzák.

 

A fahéj élettani hatásai

Ahogy már fentebb említésre került, a fahéjat már az ókori idők óta alkalmazzák a gyógyászatban is. Étvágyjavító hatással bír, és gyógyírt nyújthat gyomorbántalmak ellen is. A szív- és érrendszeri problémák sok változata esetén is segíthet a panaszok enyhítésében. Ilyenek lehetnek a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség is.

A fahéj nagymértékben tartalmaz illóolajat, ami serkenti az emésztést, és megszünteti a székrekedést, ezenfelül csillapítja a nátha tüneteit, és segíthet a hölgyeknek a narancsbőr elleni küzdelemben is.

 

Mire használjuk a fahéjat?

A karácsonyi ízek egyszerűen elképzelhetetlenek a fahéj nélkül. Gondoljunk akár a mézeskalácsra vagy a forralt borra. De ezen az időszakon kívül is számos receptet találhatunk, ami sokkal finomabbá válik egy kis fahéj használatával. Ilyenek például a tejbegríz, az almás pite, a rizsfelfújt is, de akár egy hétköznapi kávé is hangulatosabbá válhat általa.

(X) a cikk nem a szerkesztőség szellemi terméke