A légfékrendszer kompresszor felújításának menete

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2022. június 28. 11:08

Ebben a cikkben megnézzük egy légfékrendszer kompresszor felújításának menetét. De mielőtt ebbe belevágnánk, azt is átvesszük, hogy egyáltalán milyen jelei lehetnek egy hibás egységnek.

Ha a megfelelő szakembert vonjuk be a hiba feltárásába, akkor gyorsabb lehet a diagnózis, és hamarabb meg is oldhatjuk a problémát. Vágjunk is bele!

 

Mi is az a légfékkompresszor?

A járművekben található légfékkompresszor az egyes komponenseket sűrített levegővel látja el. Fontos elem, melynek működése nagymértékben meghatározza a gépjármű kezelési és fékezési hatékonyságát is. Létezik egyhengeres verzió, melynek javítása jellemzően kisebb összeget igényel, míg a kéthengeres változat nagyobb teljesítményre képes és tartósabb.

 

Milyen gyakori hibákkal találkozhatunk?

1. Megnövekedett olajfelhordás

Megnövekedhet a hézag a dugattyú és a hengerfurat között, ha nem megfelelően tiszta levegő kerül beszívásra.

Ennek hatására egyre több olaj keveredik a sűrített levegővel, így fokozódhat a mozgó alkatrészek kopása. Egy eltömődött vagy sérült légszűrő kellemetlen kopásokat eredményezhet.

A járművekben található légfékkompresszor az egyes komponenseket sűrített levegővel látja el

Fotó: perfektmotor.hu

 

2. A kompresszor hibás felszereléséből adódó hibák

Előfordul, hogy emberi hibából fakadóan a kompresszor tisztítatlanul, a légsűrítő és a légszárítót összekötő hűtőcső kitisztítása nélkül kerül felszerelésre.

Ebben az esetben sűrített levegő vesztéséhez vezethet a hengerfejtömítésnél a cső belsejében lerakodó elkokszosodott kenőolaj, mely beszűkíti a belső keresztmetszetet.

 

3. Nem megfelelő tömítés használata

Az olaj visszafolyó furat részleges vagy teljes eltömődéséhez vezethet, ha a peremes felfogatású kompresszort nem a megfelelő tömítéssel szerelik fel, helyette tömítőmasszát alkalmaznak a felfekvő felületen.

Mechanikai sérülés keletkezhet a fenti pontatlanság hatására, hiszen az olajszint növekedésével - mely nem képes visszafolyni a teknőbe - megnő a nyomás is a kompresszor kartelében.

 

4. Megfelelő mennyiségű sűrített levegő hiánya

Ha nem megfelelő a nyomás és/vagy nem elegendő a sűrített levegő, lassulhat a rendszer feltöltésének sebessége. Ha a hengerfejben lerakódik az olajkoksz, a lerakódás akadályt képez, így csökkentve a sűrítési tér térfogatát és megakadályozva a szelepek tökéletes zárását.

 

Kompresszorfelújítás vagy javítás?

Ha feltártuk a hibát és annak okát, akkor jöhet annak megoldása. Számos dolog cserélhető. Ilyenek például a tömítések, a szíjtárcsa-csapágy, a szabályozószelepek, a belső csapágyak, a dugattyúk, stb.

Ha viszont nem csak javításra és egyes alkatrészek cseréjére kell sort keríteni, akkor jöhet a felújítás. És hogy ez miből áll? A hengerfejek síkolásából és a hengerek fúrásából. Ezt követően pedig a tesztpadon történő ellenőrzésből, mely már ismét összeszerelve történik. Ekkor a szállítási mennyiséget mérik meg.

Ha gondoskodunk arról, hogy a megfelelő működés minden feltétele adott legyen, akkor hosszú ideig nem lesz vele gond. Ha viszont már tapasztaljuk a jeleket, mielőbb forduljunk vele szakemberhez, és ha szükséges, javíttassuk, vagy újíttassuk fel. Így még sokáig szolgálhat majd minket.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.