A membránszivattyúk működése

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2021. május 17. 11:13

A membránszivattyúk több néven is ismertek, szokás őket adagolószivattyúknak, illetve oszcilláló térfogat kiszorításos szivattyúknak is nevezni. A működési elvnek köszönhetően szinte minden ipari területen tökéletesen lehet alkalmazni.

A térfogat-kiszorítás

A membránszivattyúk működését tekintve két fontos elemről kell szót ejteni. Az egyik a szivattyú úgynevezett membránja, a másik pedig a lökőrúd.

A membrán felel azért, hogy megtörténjen a térfogat-kiszorítás, a lökőrúd feladata pedig a kiszorítás útjának és az adagolás mennyiségének a szabályozása. Mivel számos esetben szükség van a kiszorítás útjának és mennyiségének a változtatására, ezért a lökőrúd pozícióját szabadon lehet állítani adott keretek között.

Az viszont már más kérdés, hogy ezt a pozíciót hogyan tudjuk beállítani. Jellemzően a lökőrúd vezérlésének két módja van: kézi vezérlővel történő beállítás, illetve digitális beállítás. Az utóbbi viszont nem minden membránszivattyú esetében lehetséges, hanem csak azoknál, amelyek PLC vezérlésűek.

 

A motor feladata

A membránszivattyúk elektromos energiát alakítanak át mechanikai energiává, ebben a folyamatban pedig kulcsfontosságú szerepe van a motornak, illetve az ahhoz kapcsolódó tengelynek is.

Ebből következik, hogy a motor működéséhez elektromos áramra van szükség, hiszen csak annak segítségével tudja megforgatni a tengelyt. A forgást a tengelyen lévő tengelykapcsoló átviszi a szivattyúra, ami ennek köszönhetően mozgásba lendül és megkezdi a közeg szivattyúzását.

A membránszivattyúkat szinte minden ipari területen tökéletesen lehet alkalmazni

Fotó: monojet-ipartechnika.hu

 

A szabályozás

A membránszivattyúk szállítási teljesítménye lehet állandó, de lehet fokozat nélkül szabályozható is. A manuális teljesítményszabályozás egyik eszköze a lökethossz-szabályozás kézi tekerővel, az automatikus szabályozás pedig analóg vagy digitális úton történhet. A digitális vagy analóg szabályozás lehetséges frekvenciaváltóval felszerelhető háromfázisú motorral, valamint helyzetszabályzóval ellátott szervomotorok segítségével.

 

A membránszivattyúk alkalmazási területe

A működési elvnek köszönhetően számos helyen lehet alkalmazni ezeket a szivattyúkat. Leginkább olyan területeken ajánlott, ahol a szállítandó közeg agresszív, abrazív, gyúlékony, viszkózus vagy akár mérgező anyagokból áll.

Amennyiben membránszivattyúra lenne szüksége, akkor érdemes szétnéznie a Monojet membránszivattyúi között.

 

Membránszivattyúk kivitele

A szimpla membránszivattyúk egy fejjel rendelkeznek, az eszközhöz tartozik egy teljesítménytáblázat, ami mutatja a műszaki adatokat. Az egy hajtóműves többfejes vagy kombinált szivattyúk esetében a fejek, az anyag és a szabályozás is igény szerint testreszabható.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.