A mezcal népszerűbbé válhat, mint a tequila?

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2023. október 05. 12:21

Lehet reális esélye annak, hogy a mezcal népszerűségben megelőzze a tequila különféle variációit? Elképzelhető egyáltalán, hogy ez meg tud valósulni akár 10-20 éves távlatban, tekintve a mostani fejleményeket?
Ebben a tekintetben bocsátkozunk majd óvatos jóslatokba a bejegyzés keretei között. Egyúttal behozunk az egyenletbe néhány olyan érdekességet, amelyek remekül megvilágítják, mitől is vált aktuálissá a kérdés a közelmúltban.

 

Kezdjük a mezcal lényegének és műfajának tisztázásával!

Ha ittunk már tequilát, akkor nagyvonalakban sejthető maga a jelleg, a karakterisztika, az élmény. Merthogy az ital olyannyira a tequila rokona, hogy ugyanúgy agávéból készül, mint a sokak által előszeretettel fogyasztott tequila.

Pusztán a kaland kedvéért is érdemes megkóstolni, például az iDrinks mezcal választékából rábökve egy ígéretes darabra. Hogy mitől más ez az ital? Főként amiatt, hogy jóval megengedőbb műfaj.

Mindez azt jelenti, hogy amíg a tequila alapja kizárólag a Blue agávé lehet, mezcalt viszont többféle agávé növényből lehet készíteni. Egyébként elképesztő népszerűségnek örvend Mexikóban. Arrafelé valóságos kultusz alakult ki körülötte, egyfajta életforma a szabadságra vágyó mexikói léleknek.

 

Népszerűbbé válhat a mezcal, mint a tequila?

Ez kétségtelenül a jövő zenéje. Mindenesetre több jel is arra utal, hogy a szegmens óriási áttörés előtt áll. Persze maga a kérdéskör sokkal inkább gazdasági, és nem az italokról szól.

A mezcalt többféle agávé növényből lehet készíteni

Fotó: idrinks.hu

 

Leginkább azt lehet látni, hogy a mezcal óriási potenciált rejt magában. Kevésbé kiforrott üzletág, amelynek a lefölözésébe az utóbbi időkben igencsak komoly brandek is beszálltak. Elég csak megemlíteni a Pernod Ricard, Diageo és a Bacardi neveket.

Márpedig, amikor egy aránylag kis szektorba mérhetetlenül sok pénz áramlik, akkor elkerülhetetlen az elementáris erejű változás. Úgyhogy borítékolhatóan egy látványos fejlődés küszöbén állunk jelenleg.

 

A prognosztizálható fellendülés rizikót is rejt magában

Egy nagyon pici szegmensről beszélünk, amely a tequila világpiaci volumenének mindössze pár százalékát teszi ki. Viszont a látványos növekedési ütem kérdőjelekre ad okot.

Ugyanis a keresletet ki is kell szolgálni. Itt jön képbe a nagy dilemma, avagy hogyan fogják kellő mennyiségű mezcallal kiszolgálni az egymás sarkát taposó fogyasztókat? Az agávé készletek jelenleg is szűkösek, ezért a további keresletnövekedés generálhat még nehézségeket.

A törekvések ettől függetlenül látványosak. Elsősorban az Amerikai Egyesült Államokban, amely a legnagyobb piaca az italnak. De ha többek között a színész, George Clooney is szerepet vállal az ital népszerűsítésében, akkor talán mi is rászánhatjuk magunkat a felfedezésre.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.