A mezőgazdasági kardántengely kiemelt figyelmet igényel

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2024. február 08. 14:10

Egy ilyen jármű esetében különösen nagy terhelésnek van kitéve a meghajtás. Ezért is fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük annak állapotát, és tegyük meg a szükséges lépéseket hiba észlelésénél. A mezőgazdasági kardántengely javítása, felújítása és új beszerzése ma már egyszerűen megoldható.

Nem mindegy milyen kardántengely kerül a régi helyére

Ezért is fontos, hogy olyan helyet keressünk, ahol eredeti gyári kardánokat lehet beszerezni. Ma már könnyedén találhatunk szervizt, ahol elérhetőek a Bondioli & Pavesi, a Walterscheid alkatrészei. A kardánjavítás.hu mezőgazdasági kardán kínálatában utángyártott termékből sincs hiány. Wiesenfield, AMA, Geko, Weasler, MTZ, Binacchi, Scaledriver, Benzi & Di Terlizzi kardántengelyek javítása, felújítása és értékesítése egyaránt megoldható a SyncWell Kreatív Kft. segítségével.

Honnan lehet tudni, hogy ideje szakemberhez fordulni? A legegyértelműbb jele a kardántengely állapotának romlására, ha a járműben ülve, alulról jövő csattogást, remegést, kattogást, morgást, rázást észlelünk. A kardán a gépjárművekben, gépekben található meghajtó és meghajtott szerkezeti elemek közötti forgatónyomaték továbbítását oldja meg, ha az egyes részek térbeli pozíciója időben változó jellegű. Többféle megnevezése is van: gardán, gardan, gardántengely, kardán vagy kardan.

Nem mindegy milyen kardántengely kerül a régi helyére

Fotó: kardanjavitas.hu

 

Több részből épül fel: az első a kardáncsukló, ami lehet keresztes (BMW, homokinetikus (AUDI) vagy dupla csuklós (Toyota Hilux). Ott van még az összekötő rúd vagy tengely, egy bordás tengely és hüvely, továbbá néhány esetben a tengelyt tartó felfüggesztő elem (támcsapágy vagy felfüggesztő csapágy). Ezenkívül még van egy vég illesztőelem vagy menesztőtárcsa, a Hardy-tárcsánál a csillag alakú vég egy központosító persellyel, és végül porvédők is találhatóak a kardántengelyen.

 

Hogy történik a felújítás, javítás?

Az első lépés természetesen az, hogy felvesszük a kapcsolatot a szevizzel. Telefonon keresztül még nem fogunk pontos árajánlatot kapni, mivel szükség van a kardántengely bevizsgálására. Becsomagoljuk a tengelyt egy dobozba, amiért futár fog jönni. Ahogy beérkezik, a szerviztől kapunk egy ajánlatot és javítási határidőt. Ha ezt elfogadjuk, indulhat is a javítás, ami ha kész van, akkor visszaszállításra kerül a kardántengely.

Ennyire egyszerű a folyamat. Az ország bármely részéből igényelhetjük ezt a szolgáltatást.

 

Ne várjuk meg a helyzet romlását!

Ha valami nem szokványos jelenséget észlelünk a jármű vezetése közben, pláne, ha ez középen alulról érkezik, akkor minél hamarabb forduljunk szakemberhez. A mezőgazdasági gépek különösen nagy terhelésnek vannak kitéve a mindennapokban, ezért nem szabad az ellenőrzést és a javítást halogatni. Ezzel rengeteg problémát és plusz költséget előzhetünk, illetve spórolhatunk meg. Ha pedig már menthetetlen az alkatrész, az új beszerzése is egyszerűen megoldható.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.