A nagy dilemma: melyik a legjobb kutyatáp?

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2024. január 06. 15:18

Ezt a kérdést alighanem minden gazdi felteszi magának időnként, hisz természetes, hogy bundás kedvenceiknek mindenből a legjobbat szeretnék nyújtani.

Csakhogy egyáltalán nincs egyszerű dolguk, hiszen minden gyártó szereti azt állítani a saját termékéről, hogy az a legjobb, így ember legyen a talpán, aki képes eligazodni a hatalmas kínálatban.

"Mégis melyiket vegyem meg? Pedigree-t a szupermarketből, N&D-t a Petgurutól, Royal Canint a helyi kisállatfelszerelés-üzletből?" Szinte halljuk is, ahogy sok-sok gazdi agyában forognak a fogaskerekek, cikkünkkel viszont megpróbálunk egy kicsit segíteni nekik.

 

Mégis ki mondja meg, hogy milyen is a "jó" kutyatáp?

Avagy honnan tájékozódj? Nem egyszerű kérdés, annyit azonban rögvest kijelenthetünk: ne a reklámokból. Hisz a hirdetésekben minden terméknek csak az előnyös tulajdonságait hangsúlyozzák, okosan elhallgatva az esetleges negatívumokat, és ahogy már említettük, minden gyártó szerint a sajátja a legjobb.

Érdemes tehát független forrásból tájékozódni. Az interneten találhatóak különféle rangsorolások, például a NÉBIH is osztályozza a kutyaeledeleket. Bár azt hihetnénk, hogy az ő szavuknak gond nélkül hihetünk, de ennél azért egy kicsit árnyaltabb a kép.

A hivatal ugyanis azt vizsgálja, hogy hitelesen szerepelnek-e a csomagoláson az összetevők, van-e az eledelben bármilyen szennyeződés, káros baktérium és ehhez hasonlók. Viszont azt már nem nézik, hogy az adott összetétel mennyire egészséges a kutyák szervezete számára.

Fontos kedvenceinknek a jó minőségű kutyatáp

Fotó: petguru.hu

 

Így lehetséges, hogy a listájukon olyan tápok is a top 10-be jutottak, amelyeknek alacsony a hústartalma, ellenben tele vannak növényi fehérjékkel, silány minőségű gabonákkal, mesterséges adalékanyagokkal.

Ezt az ajánlást tehát ne vedd alapul, helyette nézz körül kutyatartással foglalkozó szakértői oldalakon, de kérdezősködhetsz az állatorvostól vagy a kutyás ismerőseidtől is, valószínűleg hitelesebb válaszokat kapsz.

 

Mit tartalmaz egy valóban jó eledel?

Biztosan találkoztál már a "teljes értékű" kifejezéssel, de vajon azt is tudod, hogy ez mit jelent? Nos, ezt a jellemzőt az olyan tápokra használják, amik a legnagyobb mennyiségben tartalmaznak olyan hozzávalókat, amelyek hozzájárulnak az kutya egészségének megőrzéséhez, és kielégítik a szervezete tápanyagigényét.

Az eledelnek tartalmaznia kell minimum 18%-ban állati fehérjéket, 9%-ban zsírokat, illetve egy kevés szénhidrátot is, valamint rostokat és különféle ásványi anyagokat.

 

Különféle kategóriák

Az eledeleket természetesen ár és minőség szempontjából is lehet osztályozni. A szuperprémium vonal egyértelműen a csúcs (ide tartozik a már említett N&D is), ezek általában magas hústartalmúak és gabonamentesek, viszont sok gazdi drágának találja őket.

A prémium tápok valamivel olcsóbbak, szintén magas hústartalmúak, de általában tartalmaznak némi gabonát is, ez allergia esetén probléma lehet.

Végül vannak a szupermarketekben kapható eledelek, melyek közt akadnak igen silány minőségűek is, ezeket érdemes inkább kerülni.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.