A napelemes akkutöltő előnyei és használatuk

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2022. április 23. 11:36

A nap energiája egyrészt tiszta és megújuló, másrészt kimeríthetetlen. A megfelelő módszerrel kinyert energiát számos módon lehet felhasználni.

Az olyan egészen egyszerű eszközöktől kezdve, mint például a napelemes kalkulátorok, az egész bonyolult dolgokig, mint egy elektromos autó vagy akár egy egész ház elektromos eszközeinek a működtetése.

 

Mik azok a napelemes akkutöltők?

A napelemes technológia nem jár még ott, hogy a bonyolultabb eszközök közvetlenül, huzamosabb ideig működtethetőek legyenek vele, azonban egy napelemes akkumulátor töltő és akkumulátor közbeiktatásával ez a technológiai probléma áthidalható. Több ideig tart a töltés egy ilyen akkutöltővel, mint egy hagyományos, akár benzinnel, akár hálózati árammal működővel, de kitűnő alternatíva, amikor ezek nem érhetőek el. Illetve a párhuzamos használat is lehetséges.

A napelemes akkutöltőkben a nap energiájának az átalakítására a napelemek és a fotoelektromos cellák szolgálnak. Amikor a fotonok a napsugárból elérik a napelemet, az abban található fényelektromos cellák ezt elnyelik és elektromos árammá alakítják azt. Ahhoz, hogy ez az elektromos áram a számunkra is felhasználható legyen, egy töltésvezérlő is szükséges. Ez átalakítja a napelemek energiáját olyan feszültségszintre, amelyek az általunk használt eszközök működéséhez szükségesek. Ez a legtöbb esetben 12V, de létezik 3, 24 és 36 voltos verzió is, attól függően, hogy milyen eszközhöz szeretnénk használni.

A napelemes akkutöltőknek nincs károsanyag-kibocsátásuk a többi akkumulátortöltő módszerrel szemben

Fotó: metroman.hu

 

Miért érdemes ilyen fajta akkutöltőt használni?

A hagyományos akkutöltőknek remek alternatívája lehet a napelemes, hiszen a nap tiszta, megújuló energiáját használja fel. Kitűnően használhatóak olyan helyeken, ahol nem elérhető a hálózati áram. Például túrázás során lakókocsikon, lakóházakon, illetve hétvégi házaknál, hajóknál. Nincs károsanyag-kibocsátásuk a többi akkumulátortöltő módszerrel szemben. Mivel nincsenek benne mozgó alkatrészek, ezért nagyon csöndes, és a meghibásodásra is kisebb az esély.

Amennyiben napsugár éri a napelemet, úgy folyamatosan elektromos áramot generál, ezáltal pedig tölteni tudja az akkumulátort. Az akkumulátorok életidejét jelentősen lecsökkentik az ismétlődő teljes lemerítések, azonban a napelemes akkutöltő által folyamatosan lehet tölteni őket, ezáltal megnövelve az életidejüket. Egy szakember által összeszerelt, alaposan megtervezett rendszer rendkívül biztonságos, és rendszeres karbantartással hosszú ideig nagyon megbízható lesz.

Legyen szó lakókocsival történő túrázásról vagy hajós horgászatról, egy hétvégi ház elektromos eszközeinek és világításának a működtetéséről, esetleg egy villanypásztor rendszer üzemeltetéséről, egy megfelelően megtervezett méretű napelemes akkutöltő rendszer teljes függetlenséget tud biztosítani az elektromos hálózattól.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.