A tapétázás története

Forrás: turizmus.com

 2021. október 21. 11:53

A tapéta igen népszerű faldíszítési megoldás. Története messzire nyúlik vissza, egészen az ősember idejéig, amikor is állatbőrrel, szőrmékkel dekorálták a barlangok falát.

Bár az évezredek során az előállításától kezdve a használt anyagokon keresztül a dekorálás céljáig rengeteg minden változott, van, ami változatlan: még mindig azért használjuk, hogy komfortosabbá, dekoratívabbá tegyük vele a környezetünket.

De vajon hogyan jutottunk el a szőrméktől és állati bőrtől a mai modern, nyomdaipari technológiával előállított tapétáig? Összeszedtük a legfontosabb állomásokat a tapéta történelmében.

 

Honnan indult a tapétázás?

Bár a tapétázás kezdeti formája szinte egyidős az emberiséggel, mégis népszerűségét a nomád népek életformájának köszönhetjük. Ők sátrakban, jurtákban laktak, amelyet elsősorban hőszigetelési célok miatt borítottak be különböző szőrmékkel, nemezekkel. Ám nem csak a praktikusság számított. Magyar őseink számára például kifejezetten fontos volt az is, hogy az otthonuk fala kultúrált megjelenést kapjon.

Ahogy egyre inkább letelepedtek ezek a népek, úgy váltak egyre népszerűbbé az új típusú burkolatok, mint például a damasztok, brokátok, egyéb nemes textíliák és szőnyegek fali használata.

A tapétázás napjainkban még mindig az egyik legnépszerűbb falburkolási megoldásnak számít

Fotó: tapetacentrum.hu

 

Változások a tapétázás terén

Az évszázadok során ezt követően számos változás történt a tapétázás terén. Ezek az újítások akár kontinensenként vagy országonként is eltérőek lehettek.

Kínában például a selyem felfedezésével megjelentek a selyemből készült falburkolatok. Ezek főleg az előkelők körében voltak közkedveltek. Lényegében ezek a mai modern selyem tapéták ősei.

Ahogy a papírt feltalálták, egyre inkább elkezdték papírból készíteni a különböző falra valókat. Mivel rendkívül drágák voltak ezek kezdetben, Európában viszonylag későn, kb. 150 évvel ezelőtt kezdtek el igazán elterjedni. Ebben az időben kezdődött meg a tapéták tömegtermelése, és ezzel egyidőben jelentek meg az első tapétagyárak a kontinensen. Ennek köszönhetően ez a faldekorálási mód mindenki számára elérhetővé vált.

 

A tapéta szerepe napjainkban

Manapság ha tapétát szeretnénk vásárolni, nincs más dolgunk, mint végigböngészni egy Tapétabolt kínálatát, és kiválasztani a nekünk tetsző változatot. A különböző áruházakban már mindenki megtalálhatja az ízlésének, pénztárcájának, stílusának leginkább megfelelő verziót.

A tapétázás napjainkban még mindig az egyik legnépszerűbb falburkolási megoldásnak számít, persze nem véletlen. A széles választék mellett további előnyei, hogy kedvező áron juthatunk hozzá, valamint felhelyezése nem igényel szakértelmet, így akár mi magunk is dekorálhatjuk otthonunkat.

Használjuk ki a tapétákban rejlő lehetőségeket, és alakítsuk környezetünket olyanná, amilyennek megálmodtuk!

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.