A teraszokon, kertekben is teremts hangulatot mesterséges fényforrásokkal!

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 07. 10:54

A fény az emberi élet része, a lételemünk, a fény és a sötétség váltakozása szükséges az egészségünkhöz, ezenfelül a ma emberének életében fontos hangulati elem, nemcsak az enteriőrökben, hanem kültéren is.
Az építészet is a fények játékát használja a lakó- és más, különböző használatra szánt terek kialakításában esztétikai, illetve illuzórikus hatásai miatt. A fények hatással vannak az életmódunkra, és ma már szerencsére nem kell csupán a természetes fényre támaszkodni, mesterséges fényforrásokkal a legsötétebb éjszakából is nappalt varázsolhatunk. A kertekben is lehetőségünk van rá különféle fényfüzérek, kerti lámpások alkalmazásával, ehhez kínál a Dublino Home kültéri világításokat. Lássuk, milyen megoldások állnak rendelkezésre!

 

Fényre szükségünk van!

A mesterséges világítás előtti időkben az ember a nappal kelt és feküdt, az határozta meg a mindennapjainak ritmusát. Ma már a különböző fényforrások révén jelentősen kitolható az aktív idő, és a városi lét is elképzelhetetlen éjszakai fények nélkül.

A fények hatással vannak életmódunkra

Fotó: dublinohome.hu

 

A fény jelentős hatással van az életminőségre, pozitív és negatív értelemben egyaránt. Otthonainkban a különböző funkciókhoz változatos fényforrásokat használhatunk, lehetőséget teremtve a mindennapi tevékenységek végzéséhez kinti sötétségben is, valamint fényszegény környezetben, de hangulatossá, otthonossá is varázsolhatjuk vele az enteriőrt, illetve a teraszokat, kerteket is. Hogy mennyire kötődünk a fényhez, illetve van rá szükségünk, azt jól mutatja, hogy egy háztartás energiafogyasztásának kb. 20%-át a világítás teszi ki. A költségek csökkentése, a pazarlás mérséklése érdekében az energiatakarékos és szolár megoldások jelentik a jövőt.

 

Teremts hangulatot a teraszokon!

Ma természetesnek vesszük, hogy az utcákon éjszaka világos van, és biztonságosan közlekedhetünk, ahogy az is alapvető, hogy a ház körül is fényárba boríthatjuk a sötét zugokat. A külterek megvilágítása azonban esztétikai szempontokat is szolgál, hangulatot teremt.

Megvilágíthatjuk a kerti utakat, a pihenéshez, étkezéshez, szórakozásra használt teraszokat, kertrészeket, így sötétben sem kell megállnia az életnek. És szívesen használunk különböző kellemes, meghitt fényt adó lámpásokat, fényfüzéreket, hogy kint tartózkodásunkhoz hangulatot teremtsünk.

 

Tervezd meg a világítást!

Főként a kinti világítás esetén, de bent is hajlamosak vagyunk az esztétikája alapján választani fényforrást, pedig elsősorban az igényekhez hangoltan kellene keresgélni. Az építészeti szempontokat és az energiahatékonyságot sem szabad szem elől téveszteni, és az esztétika sem maradhat ki. Szánjunk időt a világítás megtervezésére, a lehetőségek feltérképezésére.

Amikor az épület és környezetének megvilágítása a cél, érdemes alaposan körüljárni a lehetőségeket, ám ha hangulatvilágításról van szó, nyugodtan hagyatkozhatunk az ízlésünkre, széles választékot találunk a különféle stílusoknak megfelelő fényfüzérekből, kültéri asztali és álló-, valamint függőlámpákból.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.