A végbéltályog jellemző tünetei

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2022. december 19. 18:24

A végbéltályog egy elég csúnya betegség, amellyel azonnal orvoshoz kell fordulni.

Ha az alább felsorolt tüneteket tapasztalja, ne halogassa a kivizsgálást, hiszen egyrészt a tályog nagy fájdalommal jár, másrészt igen veszélyes is lehet, hiszen akár végbélsipoly vagy vérmérgezés is kialakulhat a következtében.

 

Mi az a végbéltályog?

A végbéltályog a végbél egyik betegsége, mikor is az ott található mirigyek begyulladnak. Ez igen fájdalmas érzés, mely rendszerint magas lázzal és hidegrázással is jár. Ha felmerül a végbéltályog gyanúja, azonnal forduljon szakemberhez: Budapesten többek közt a Dr. Bánfalvi Aranyér Központ rendelőjében történik a végbélgyulladás vizsgálata és kezelése, itt tapasztalt proktológusok fogadják a betegeket, és ha esetleg végbéltályog műtésére kerül a sor, akkor azt is elvégzik.

A végbéltályog persze nem olyan gyakori, mint például az aranyér, de a tünetek között vannak hasonlóságok. Éppen ezért kell a legkisebb panasszal is orvoshoz menni, mert a diagnózist csak ők tudják felállítani.

A vizsgálat nem kellemes, de nem is jár fájdalommal. A végbéltályog tünetei elég egyértelműek, így általában csak fizikális vizsgálat kell hozzá.

A végbéltályog tünetei egyértelműek, csak fizikális vizsgálat kell hozzá

Fotó: aranyeresseg.hu

Milyen tünetei vannak a végbéltályognak?

A végbélnél előforduló betegségek többfélék lehetnek, jellemzően duzzanattal, váladékozással, csípő vagy égető érzéssel, székelési nehézségekkel járnak együtt. A végbéltályog esetében azonban sokkal intenzívebben jelentkeznek a szimptómák, ezért valójában nincs is idő halogatni a kivizsgálást.

A főbb tünetek lehetnek:

  • hőemelkedés, láz
  • hidegrázás
  • erős fájdalom ülés vagy járás közben
  • bőrpír, nyomásérzékeny duzzanat az adott területen
  • székelési zavar vagy képtelenség, férfiaknál vizelési zavarok is

 

Kik a veszélyeztetettek?

A kiváltó ok több minden lehet, általában a rossz higiéniás körülmények, vagy épp ellenkezőleg, a túlzott tisztálkodásból fakadó bőrelváltozások. Ha a kozmetikumok hatására a bőr kiszárad, berepedezik, az táptalaja lehet a kórokozóknak. Éppen ezért a szakemberek azt javasolják, tiszta vízzel és babaszappannal tisztítsuk ezt a területet, de ne vigyük túlzásba a dolgot.

A végbéltályogot a begyulladt mirigyek okozzák, melyek nem tudnak ürülni. Akár egy lenyelt fogpiszkáló vagy halszálka miatt is sérülhet a terület, de a leggyakoribb kiváltó ok a cukorbetegség és a leromlott egészségügyi állapot, a gyenge immunrendszer, ám egyes szexuális úton terjedő betegségek miatt is kialakulhat tályog.

 

A végbéltályog kezelése

A végbéltályog esetében a műtét elkerülhetetlen, és minél előbb meg kell történnie. A kezeletlen végbéltályog ugyanis átterjedhet a kismedencére, és akár hashártyagyulladást is okozhat, súlyos esetben vérmérgezéssel is számolni kell.

A proktológus felnyitja az adott területet, hogy a genny ki tudjon ürülni a megfelelő módon, és ne a hasüregbe távozzon. Ezt követően hosszas utókezelés következik, ahol a higiéniai előírásokat be kell tartani. Mindennek a célja a végbélsipoly kialakulásának elkerülése. Jobb tehát időben cselekedni!

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.