Amikor a normál, hétköznapi hangok is túl hangosak

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2022. április 23. 11:31

Azoknak az embereknek, akik túlhallástól szenvednek, akár a környezetükben előforduló, hétköznapi zajok is lehetnek túl erősek.

Ez a jelenség azzal is járhat, hogy a túlérzékeny személyek a hangos beszédet vagy edények csörömpölését olyan kellemetlennek élik meg, hogy inkább elkerülik az ilyenfajta zajjal járó helyzeteket.

 

Mi okozza a túlhallást?

Az egyik legfőbb ok, ami miatt a túlhallás kialakulhat, azok az erős intenzitású zajok. Előfordulhat, hogy a zaj csak egyszer érte a személyt, például egy hangos dördülés, de az is lehet, hogy fokozatosan alakul ki a fül védelmének hiányában. Abban az esetben, ha ilyet tapasztal érdemes szakembert felkeresni. A Ju-Med Egészségcentrum audiológiai szakrendelésén például a diagnózis felállítása után személyre szabottan tudnak segíteni. Fontos megjegyezni, hogy nagyon sok túlhalással bíró személy egyébként normál hallással rendelkezik. A jelenség előfordulhat mindkét fülben, de akár csak az egyikben is és gyakran fülzúgással együtt jelenik meg.

Egyes betegségek vagy állapotok mellett is gyakrabban alakul ki túlhallás. Ilyen például a Bell-féle arcidegbénulás, a Lyme-betegség, a krónikus fáradtság szindróma, de előfordulhat poszttraumás stressz szindróma mellett és depresszió esetén is gyakoribb. Autizmus spektrumzavaral élő embereknél a halláson kívül más érzékeket is érinthet a fokozott érzékenység, de a túlhallás is sokszor előfordul.

Ezen felül olyan esetben is megjelenhet a túlhallás, ahol fejsérülés vagy áll- és arcsebészeti műtét történt, esetleg a belső fül vírusos fertőzése zajlott.

A túlhallás kezelése jelentősen függ a kiváltó októl

Fotó: jumed.hu

 

Kezelési módok

A túlhallás kezelése jelentősen függ a kiváltó októl. Abban az esetben, ha az agyat vagy a hallórendszert ért károsodás miatt alakult ki, jó eséllyel lehetséges, hogy a fokozott érzékenység idővel egyre inkább elviselhető lesz. Ellenben amikor a kiváltó ok nem ismert, a probléma nem is szokott magától megoldódni.

Sok túlhallásban szenvedő folyamatosan füldugót vagy fülvédőt visel, hogy ezzel is csökkentse, tompítsa azokat a zajokat, amelyek kellemetlenül érintenék őket. A módszer ugyan működik, de sajnos negatív hatása is van, hiszen így egyre inkább csökkentik a zajokkal szembeni toleranciájukat. Ennek következtében idővel már az egészen halk zajok és neszek is kellemetlenek lehetnek számukra.

A füldugó és fülvédő csak pillanatnyi segítség, hosszabb távú megoldást az esetleges kiváltó ok felderítése és kezelése adhat. Egyéb próbálkozások, mint pl. a hallásébresztő terápia, biofeedback, autogén tréning hatékonyságát klinikai vizsgálatokkal ezidáig nem sikerült alátámasztani. A túlhallás pontos okainak megértése intenzív kutatások tárgyát képezi, az igazán hatékony megoldás még várat magára.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.