Amit a karrierváltásról, az újrakezdésről tudnod kell

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2021. február 16. 11:32

Manapság a karrierváltás, az újrakezdés egyre elfogadottabb, már nem olyan borúlátó ezzel kapcsolatban mindenki, mint 10-20 éve volt. Ettől függetlenül természetesen továbbra is vannak kételyei, kérdései azoknak, akik váltás előtt vannak, de ez természetes.

Ezzel a cikkel szeretnék neked segíteni, hogy lásd, mire számíts egy karrierváltásnál, és hogy indulj neki az újrakezdésnek.

 

Információgyűjtés

Amikor megfogalmazódik benned, hogy karriert váltanál, akkor az első lépés az, hogy elkezdesz információt gyűjteni. Olvasgatsz az interneten és beszélsz olyan ismerősökkel, volt kollégákkal, akik már váltottak. Meghallgatod az ő történetüket, legyen szó akár sikersztoriról, akár kudarcba fulladt váltásról. És mielőtt azt hinnéd, hogy csak a sikereseket kell meghallgatnod, el kell mondjam, hogy a kudarcba fulladtakat is fontos ismerned. Mindkét típusból tanulni fogsz.

Fontos az is, hogy lehetőleg a kiszemelt új területen dolgozókkal is beszélj, informálódj az ottani körülményekről, légkörről, stb.

Vannak bizonyos szituációk, amikor váltanod kell

Fotó: dreamjo.bs

 

Karrierváltás, újrakezdés: tuti recept vagy véletlen?

Mindenki az újrakezdés tuti receptjét keresi. De nem véletlen, hogy én sem azt a címet adtam a cikknek, hogy “a karrierváltás tuti receptje”. Ilyen ugyanis nem létezik. Egyszerű lenne a váltás, ha lenne, de sajnos nincs. Mindenkinél és minden váltásnál más és más, nincs egy adott séma, ami ráhúzható az összes újrakezdésre.

Fontos az informálódás, ahogy azt már fentebb írtam is, hogy tudd, mire számíts, ha váltasz. De ugyanakkor nagyon fontosak ezek is: kitartás, szorgalom, bizalom. Ezek nagyon jól jönnek, ha nem sikerül azonnal váltani, vagy ha a ranglétra alján kezdesz, de tudod, hova akarsz eljutni.

Mindezek mellett nagy szerepe van a véletlennek is. Ha jókor vagy jó helyen, ha épp te jutsz eszébe valakinek és felhív egy állás miatt. De fontos lehet, hogy épp fel tudod-e venni a telefont, amikor az a bizonyos hívás érkezik.

 

Mi a siker?

Ha azt mondjuk, hogy sikeres váltás, akkor valójában mire gondolunk? Pénzre, presztízsre, boldogságra, gondtalanságra? Fontos, hogy tudd, mi számodra a siker! Tudnod kell, hogy hova szeretnél eljutni az életedben, és mit kell ehhez elérned a karrieredben. Ha például családfőként az anyagi biztonság az egyik legfontosabb most számodra, akkor máris óvatosabban kell hozzáállnod a váltáshoz. Ha tudod, mi a célod, mit értesz siker alatt, máris tudni fogod, hogy merre indulj el, mit keress.

 

Van, hogy váltani kell

Vannak bizonyos szituációk, amikor váltanod kell. Ilyen az, amikor már az egészségedet veszélyezteti a jelenlegi állásod. Amikor a munkahelyi légkör, a vezetők hozzáállása vagy bármi folyamatos stresszt jelent számodra, és már utálod a hétfőket, váltanod kell! Ilyenkor mindenképp keress magadnak új állást, nem éri meg ott maradni, csak tönkreteszed magad.

 

Ne félj a kudarctól!

Hogy miért ne? A korábban megszerzett szaktudásod még mindig jó mentsvár.