Automata ajtók extrákkal megspékelve

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2022. július 15. 09:14

Egyes épületek esetén kiemelten fontos az oda belépésre jogosult személyek szűrése, ellenőrzése. Ilyenkor az alap nyitásaktivitáson felül valamilyen extrára van szükség.

A következőkben arról lesz szó, hogy milyen kiegészítő funkciókkal vértezhetők fel az automata ajtók.

 

Kapcsolók

Ha a radaros érzékelés nem elegendő, akkor szóba jöhet az automata ajtók esetében a billenőkapcsoló is. Ez hasonlóan működik, mint a csengőkapcsoló. Amikor átbillen a kapcsoló az alapállásból, akkor nyílik az ajtó, majd visszaáll alaphelyzetbe.

Ennek a megoldásnak az a hátulütője, hogy nem túl hosszú az élettartama. Jellemzően egy vagy két évig tud hiba nélkül üzemelni. Ha beragad a kapcsoló, akkor folyamatosan nyitva marad az ajtó. A fröccsenő víz ugyanakkor nem okoz kárt a rendszerben, itt például az esőre vagy a felmosásra kell gondolni.

Az automata ajtók különféle kiegészítő funkciókkal vértezhetők fel

Fotó: record.hu

Elsősorban oktatási intézményekben, idősotthonokban, prémium terméket kínáló áruházakban, lépcsőházakban és irodaépületekben szokták alkalmazni ezt a megoldást.

 

Nyomógombok

Nyomógombok tekintetében az egyszerűbb változat a Berker típus, amit rozsdamentes kivitelben is lehet kérni. Mindössze egy jelet küld az ajtónak.

A Schneider típus két jelet továbbít: egyet az ajtó kap, egyet pedig az épületfelügyelet. A gombok véletlen benyomódás elleni védelemmel vannak felvértezve. Alapesetben a nyomógomb akkor küldi a jelet, ha megnyomják, ám fordítva is be lehet kötni.

Olyan helyeken érdemes ezt a megoldást választani, ahol gyakrabban végeznek vegyszeres tisztítást, mert jobban bírja a technika ezeket a szereket és a vízsugarat is. Áruházak előszeretettel alkalmazzák a nyomógombos megoldást.

 

Könyökkapcsolók

Az OT3-as, hosszúkás alakú kapcsológomb lényegében egy sima nyomókapcsoló. Az extra az benne, hogy nagyobb a felülete és egyúttal a működése is megbízhatóbb. Annak az esélye, hogy meghibásodjon, egészen minimális. Ugyanakkor óvni kell a fizikai behatásoktól, mert ha törik a szerkezet, akkor cserélni kell.

Fel lehet szerelni lábhoz is, ugyanakkor a fent vázoltak miatt csak visszafogott mozdulattal szabad megérinteni, mert az erőteljesebb rúgás már törést okozhat.

Szóba jöhet a használata pincérajtók vagy kórházi ajtók esetében, de ipari területeken is előszeretettel alkalmazzák. Lényegében bárhol praktikus lehet a könyökkapcsoló, ahol az ajtót gyakran tele kézzel közelítik meg az emberek.

 

Kulcsos kapcsolók

A kulcsos kapcsoló esetében az ajtó nyitására csak azt követően van lehetőség, hogy elfordításra kerül a kulcs. Ezt az ajtón kívülre szokás szerelni, a lezárt ajtó kinyitására is lehetőséget ad.

A FAAC Hungary Kft. kínálatában létezik normál és vandálbiztos kulcsos kapcsoló is. A vandálbiztos változat abban különbözik a normáltól, hogy a kapcsolót belesüllyesztik a falba, így nehezebben lehet elérni.

Tipikusan zsáküzleteknél alkalmazzák ezt a megoldást. Ilyenkor a nyitást követően a kezelőegységen állítják át a megfelelő nyitásaktivitásra, például automatára.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.