Az automatizálás kiemelt fontossága egy vállalkozás életében

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2022. április 15. 17:23

Az automatizáció kétségkívül egy olyan terület, aminek a jelentőségét minden profitorientált vállalkozásnál ismerni kellene optimális esetben. Kiváltképp akkor, ha a versenyképesség megőrzésén túl a tartós növekedés is ott szerepel a célok között.

A cikkben adunk is néhány praktikus támpontot ahhoz, hogy milyen úton és módon kínálhat praktikus megoldást a céges szintű automatizáció gyakorlata. Ki fogunk térni egyúttal arra is, hogy ez a fajta innovatív gondolkodás milyen úton és módon jelenthet megtérülést a cég életében.

 

Automatizáció hiányában a következő valószínűsíthető egy cégnél

Ha nincs kitalálva az automatizáció menete egy korszerű CRM szoftver segítségével, akkor a következő forgatókönyvnek meglehetősen nagy a valószínűsége. Könnyen lehet, hogy a cég mindennapjaiban olyan feladatokra megy el az idő, amelyek indokolatlanul kötik le a kapacitást.

Például túl sokat adminisztrálnak a kollégák, emiatt nem marad idő a fejlesztésekkel vagy az értékesítés hatékonyságának növelésével foglalkozni. Emiatt nem halad olyan ütemben előre a vállalkozás, mint kellene.

Ami azért potenciális problémaforrás, mivel a stagnálás valójában hanyatlásnak számít. Idő kérdése csak, hogy egy az automatizációt magas szinten kivitelező konkurens elénk kerüljön a versenyben.

[kép címe]

Fotó: minicrm.hu

Mi mindent lehet automatizálni egy vállalkozás folyamatait tekintve?

Mondhatni végtelen azoknak a céges feladatoknak és folyamatoknak a tárháza, amelyeknél adott a lehetőség az automatizációra. A kulcs annak a feltérképezésében rejlik, hogy miből származhat plusz hozzáadott érték.

Klasszikus megoldást jelent annak a vizsgálata, hogy az értékesítés folyamatában mi mindent lehet automatizálni. Természetesen olyan formában, hogy ez közvetve vagy közvetlenül hozzá tudjon járulni a cég hatékonyságának növeléséhez.

Aztán ott van példaként a HR, az adminisztráció, az ügyfélszolgálat. Ezek mind-mind olyan szegmensei egy vállalkozás működésének, ahol tucatnyi megoldás kínálja magát az automatizáció szempontjából.

 

Milyen célravezető lépései lehetnek az automatizáció megvalósításának?

Elsőként annak a felismerése fontos, hogy mely területek, feladatok és folyamatok automatizálása jelenthet kiemelt hasznot. Ha sikerült azonosítani egy adott folyamatot, akkor bontsuk azt elemeire! Vagyis modellezzük lépésről lépésre, hogy a jelenleg alkalmazott gyakorlat szerint ezt a munkafolyamatot miként oldjuk meg! Ha ezek az elemek megvannak, akkor modellezzük azt is, hogy miként automatizálható mindez.

Utóbbi megvalósításához bizonyul elengedhetetlen eszköznek egy korszerű CRM szoftver. Amelynek a tudása lehetővé képes tenni azt, hogy majdhogynem a cég minden szegmensét reprodukálni lehessen a szoftveren belül, akár automatizált formában.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.