Az étkező elengedhetetlen kellékei – polcok és székek

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2023. október 26. 15:21

Azon lakberendezés előtt álló embereknek szánjuk ezt a cikket, akik épp az étkező és a konyha tervezésénél tartanak. A harmónia érdekében ugyanis nem mindegy, hogy ebből a két elemből milyen stílusút, anyagút vásárolunk.

Konyhai székek és polcok sokaságát kínálja a Vidaxl webáruház, amelyek hozzásegítik az embert ahhoz, hogy lakását vagy házát igazán otthonosra, funkcionálisra alakíthassa ki. Bár két, egymástól látszólag távol álló termékcsoportról van szó, a helyiségük közös, és valahol a céljaik is.

 

Egy polc nem polc

A polcok nemcsak tárolási megoldásokat kínálnak, hanem lehetőséget adnak arra is, hogy kreatívan rendezzük be az étkezőt vagy a konyhát. Nyitott polcok esetén dekorációs tárgyakat, könyveket, növényeket is elhelyezhetünk.

Ha pedig polcos szekrényekről van szó, akkor azok pedig praktikus tárolóhelyet biztosítanak az értékesebb tárgyaknak, edényeknek, evőeszközöknek és élelmiszereknek is.

Nyitott polcok esetén dekorációs tárgyakat is elhelyezhetünk

Fotó: vidaxl.hu

 

Persze fontos hangsúlyozni a funkcionalitást és a minőséget ezen bútorok esetében is. Válasszunk akár acélból, bambuszból, különböző faanyagokból vagy üvegből készült polcot, a lényeg, hogy megtartsa, amit ráteszünk, ne rombolja a falat, és ne deformálódjon idő előtt.

 

Milyen étkezőszéket válasszunk?

A konyhába vagy az ebédlőbe szánt étkezőszékek az ülőalkalmatosságok egy külön csoportját jelentik, és szinte ezek a legváltozatosabb bútordarabok az egész bútorpiacon. A kényelem az első számú szempont az étkezőszék választásánál, hiszen itt reggelizünk, vacsorázunk, hétvégén pedig ebédelünk is. Nem mindegy hát, min ül az ember – ha kényelmetlen vagy nem tölti be a funkcióját a bútor, az az egész étkezési rituálét elronthatja.

Manapság rengeteg stílus és forma közül válogathatunk, nagy keletje van a modern, letisztult és a skandináv étkezőszékeknek, de sokan választanak bohém vagy retró bútorokat. A lényeg, hogy passzoljon a darab a helyiség stílusához, ahová kerülni fog.

Karfával vagy karfa nélkül, állítható magassággal, forgó vagy fix szék – ezekben is döntést kell hoznunk, csakúgy, mint az anyagban. Legyen bársony vagy inkább fa? A műanyagra szavazunk a könnyebb tisztíthatóság érdekében vagy a szövetre az elegancia miatt?

 

Így lesz harmonikus a tér

Legyen szó klasszikus eleganciáról, modern minimalizmusról vagy játékos formákról és színekről, a harmonikus összhatáshoz nem árt kicsit tervezni. Például vagy a polcok és az étkezőszékek színét, egy-egy színrészletét érdemes összepárosítani, de az is jó irány, ha hasonló anyagokból készültek.

Netán megjelenhet mindegyikükön ugyanaz a mintha, díszítés vagy akár dekorációs elem. Utóbbira jó példa a szék párnáinak harmonizálása a polcokon található egy-egy gyertya, kerámia vagy más dekorelem színével.

Lakberendezéskor a funkció mellett tartsuk szem előtt azt is, hogy a saját otthonunkról van szó, a mi stílusunkról kell, hogy árulkodjanak a helyiségek, nem érdemes ezeket feláldozni a trendkövetés oltárán.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.