Azok a különleges balkezesek!

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2022. június 14. 21:15

Legtöbbször fenntartással kezeljük azt, aki valamiben különbözik az átlagostól. Nincs ez másképp a balkezesek esetében sem: furcsálljuk, ahogy írnak, fogják a tollat vagy más tárgyakat, míg nekik ez természetes.

Gyakran könyveljük el balkezes társainkat ügyetlennek, holott világunk a jobbkezeseknek készült tárgyakkal van tele.

Ha elgondolkodunk ezen, rá kell jönnünk, hogy Ők azok, akik alkalmazkodni kénytelenek hozzánk. Egyáltalán nincs könnyű dolguk, talán ezért is van köztük a kutatások szerint annyi mentális zavarral küzdő személy és alkoholista. Másrészről viszont sok híresség, színész, politikus és művész is balkezesként született.

 

Híres balkezesek

A nevezetes embereknek ebbe a csoportjába tartozókról olvashatunk a Mai-Könyv.hu webáruház életrajzi könyveiben. Így találunk olvasnivalót például II. Erzsébet királynőről, aki – akárcsak édesanyja, az anyakirálynő vagy Károly herceg és Vilmos herceg – szintén balkezes.

Említhetjük Julius Caesart, Napóleont, Dürert, Beethovent, Mozartot, Goethét, Mark Twaint, Andersent vagy Charlie Chaplint is. A sort folytathatjuk ma élő hírességekkel, mint Tom Cruise, Bruce Willis, Brad Pitt, Angelina Jolie, Julia Roberts és Demi Moore.

Honfitársaink közül Petőfi Sándor, Papp László, Puskás Ferenc, Bródy János és Zacher Gábor sem a “szép” kezével írt, illetve ír.

A világ felnőtt lakosságának 10-25 százaléka balkezes

Fotó: mai-konyv.hu

A balkezesség régen és most

Kutatások szerint a világ felnőtt lakosságának 10-25 százaléka balkezes, többségük férfi. Ez a jellemző lehet öröklött vagy szerzett, de nem nevezhető abnormalitásnak, sem rossz szokásnak. Arról van szó, hogy míg a jobbkezeseknél a bal oldali agyfélteke meghatározó, addig a balkezesek esetében a jobb a domináns.

A középkorban a balkezeseket boszorkánynak tartották és máglyára küldték őket, a későbbi századokban már csak rosszallással tekintettek rájuk. Az iparosodás korában nem kaptak gyári munkát, hiszen a gépek és a munkafolyamatok a jobbkezes munkásokra épültek.

A 20. század elején már pszichológiai esetnek tekintették a bal kezüket használó embereket. Nem csoda hát, hogy itthon a szülők és pedagógusok megpróbálták akár kényszerítéssel is átszoktatni a jobb kéz használatára a gyerekeket.

 

Érdekességek a balkezesekről

A balkezesek megbélyegzéséről árulkodik nyelvünk: akinek rossz napja van, az bal lábbal kelt fel, aki ügyetlen kétbalkezes, balfácán vagy balfék. Nincs ez másképp más kultúrákban sem. A németektől átvett “link” jövevényszó jelentése bal, mi pedig olyasvalakire mondjuk, aki nem épp a megbízhatóság példaképe.

Ezzel szemben a balkezesek kreativitása, művészi hajlama legtöbbször kiemelkedő, de sok kiváló matematikus is közéjük tartozott. Sőt, az elmúlt évtizedek szinte minden amerikai elnöke ezzel a kezével írt alá.

Amire nem is gondolnánk: nemcsak az emberek, de a kutyák, macskák, majmok vagy akár a kenguruk között is lehetnek “balkezesek”. Kutatások szerint az állatok csaknem felénél a bal mancs használata jellemző.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.