Egy ínycsiklandozó finomság Kelet-Kínából

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2023. május 21. 13:28

A Kelet-Kína Santung tartományában fekvő Linshu egyik hagyományos finomságáról híresült el. Ez a töltött zsemle, méghozzá serpenyőben sütve.

Ezek az ételek aranyszínűnek és ropogósak kívül, belül viszont vajpuhák. Az illatától pedig könnybe lábadnak a szemek. Alapvetően kétféle töltelékkel készítik. Az egyik a hús, a másik a zöldség. A hústöltelék főként sertés. Ezt általában félhold formában készítik. A zöldséges zsemlét pedig főként póréhagymával, fehérrépával és káposztával készítik, de tojást is kevernek bele. A zöldséggel töltött zsemle ovális formát kap.

A frissen sült töltött zsemle

Fotó: Silkroadhungary.hu

Ha netán ilyen ételt szeretnénk készíteni, nagyon fontos mozzanat a kelesztés. Mivel az élesztő melegben fejti ki teljesen a tésztalazító hatását, ezért a folyékony hozzávalók (úgymint az olvasztott zsiradék, tej vagy éppen a víz) legyenek kézmelegek, vagyis kb. 37 fokosak. Ennél magasabb hőmérsékleten az élesztőgombák károsodnak. A kovászt aztán össze kell keverni a liszttel. Amikor a tészta az eredeti méretének a kétszeresére dagadt, szúrjunk lyukat a közepébe. Ha ez a lyuk nem esik össze, a tészta készen áll. A kelt tésztát hosszú csíkra formázzuk, majd egyforma méretűre daraboljuk. Ebbe tekerjük bele a húsos vagy zöldséges tölteléket, és formázzuk zsemle alakúra. Ezután nincs más hátra, mint aranybarnára sütni. Ha jól csináljuk, megkapjuk a kívül ropogós, belül olvadósan puha Linshu töltött zsemlét.

Készülnek a töltött zsemlék

Fotó: Silkroadhungary.hu

Persze, ha igazán szerencsések vagyunk, ezt helyben kóstolhatjuk meg bármelyik helyi kis kifőzdében.
(X)