Egyre nagyobb az igény a szakmunkásokra

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2023. április 20. 17:21

A szakmunkák és szakmunkások iránt egyre nagyobb a kereslet az utóbbi években. Vannak bizonyos hiányszakmák, sőt, már egyre több van ezekből is, amelyen belül nehéz megfelelő szakembert találni.

Ám ez nem jelenti azt, hogy az ezekkel a végzettségekkel rendelkező embereknek bárhol és bármikor sikerül elhelyezkedni. Fontos a valódi szakértelem, tapasztalat és tudás, önmagában a papír nem lesz elég sehol sem.

A veszpremallas.hu/allasok/szakmunka portálon válogathatnak a szakmával rendelkező, ambiciózus álláskeresők a kínált állások között. Rengeteg munkakör és vállalkozás várja az ideális jelölteket, akik betölthetik a pozíciókat.

 

Vezet a szakmunka

A hagyományos szakmák egyre fontosabbá válnak, mivel szükség van rájuk, viszont kevés a szakember. Sokan még mindig a felsőfokú végzettséget választják annak reményében, hogy több lesz a fizetésük, ám ez számos esetben már nem igaz. Nagyon sok olyan szakképesítés létezik, ami néhány évvel ezelőtt versenyképes volt, de ma már nehezen lehet elhelyezkedni vele.

A szakmunkánk iránt folyamatosan nő a kereslet

Fotó: veszpremallas.hu

 

A szakmunkák iránt viszont folyamatosan nő a kereslet, mivel egyre nagyobb a hiány ezen a területen, főleg bizonyos szakmák tekintetében. Azokról van szó, ahol akadozik az utánpótlás kitanítása és szép lassan kiöregednek a régi szakemberek. Ezeknek a listája évről évre változik, de a régiókon belül is eltérések lehetnek, mivel gazdasági fejlettségük sem azonos.

Emiatt az is lehetséges, hogy nőni fog ezeknek a munkalehetőségeknek a bérezése. Az álláskeresési portálokon többnyire a szakmunkás állásajánlatok vezetik a hirdetési kategóriák listáját.

 

Miért van szükség szakmunkásokra?

Ha nem léteznének szakipari dolgozók, nagyon sok minden megszűnne a világban, olyan dolgok is, amelyek nélkül nem tudnánk élni. Egy jó szakember aranyat ér a maga területén. Amit valaki elképzel, megtervez, kigondol, azt a szakmunkás fogja létrehozni, adott esetben javítani, megépíteni. Attól függően persze, hogy milyen szakmáról van szó.

De legyen valaki akármilyen jó szakember, akkor is szüksége lesz a munkáltatóhoz való jelentkezéshez egy önéletrajzra, sok esetben pedig motivációs levélre is. Nagyon fontos, hogy pontosan le legyen írva, hogy milyen végzettségeink vannak, illetve mennyi tapasztalattal rendelkezünk az adott területen.

 

Önéletrajz szakmunkához

Az önéletrajzban a tanulmányok szekcióban időrendben visszafelé vezessük fel az elvégzett iskolák nevét, a szak nevével, illetve a képzés időtartamával kiegészülve, esetleg odaírhatjuk a várost is, ahol az oktatás megvalósult. Ha releváns, akkor vázlatpontokban tüntessük fel, hogy pontosan mit tanultunk.

A szakmai tapasztalatok blokkban emeljük ki és fektessünk nagyobb hangsúlyt azokra a tapasztalatokra, amelyek az adott munkakörhöz passzolnak.

A készségek és képességek blokk kitöltése is nagyon fontos, hiszen itt tudjuk megmutatni, hogy mennyire vagyunk jók a szakmában. Soroljunk fel 5-6 jellemzőt magunkról, amely azt tükrözi, hogy mi vagyunk a legjobb választás a munkakörre.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.