Ezért döntő fontosságú a napelem cégeknek

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 03. 09:53

Minek tudható be, hogy a napelem cégeknek legalább akkora hozzáadott értéket jelenthet, mint a háztartásoknak? Vagy talán azt is lehet mondani, hogy egy vállalkozás életében még inkább égető kérdés a telepítés.

Hogy milyen tényezők járultak hozzá mindehhez a közelmúltban és miként ragadható vissza a kontroll a rezsijellegű kiadások tervezhetőségét illetően? Miután a cikkben választ adunk ezekre a kérdésekre, csak javasolni tudjuk az olvasást minden vállalati döntéshozónak.

 

Mitől vált egyre inkább égető kérdéssé a napelem cégeknek?

A kérdéskör felértékelődésének apropója a földgáz és a villamos energia árának irracionális megemelkedése. Nem egy cégvezető számolt be öt-hétszeres áremelkedésről az elmúlt időszakban, aminek a puszta gondolatától is migrén tör az emberre.

Nem véletlen, hogy többek között a Wagner Solar Hungária Hyundai napelem cégeknek típusú szolgáltatása iránt is látványosan megnövekedett az igény. Muszáj megoldást találni arra, amikor a rezsi nemcsak a profitot, hanem a normál működés anyagi fedezetét eszi meg.

A napelem kérdésköre égető a cégek számára

Fotó: wagnersolar.hu

 

Innentől kezdve kétség sem férhet hozzá, hogy a problémát valahogy orvosolni kell. Szerencsére a céges napelem telepítésen keresztül elérhető a függetlenedés a szolgáltatók áremelései alól.

 

Mennyi idő alatt térülhet meg a napelem cégeknek?

A megtérülés tényleges ideje értelemszerűen függ az energiaigénytől, a választott rendszer hatékonysági fokától, és hogy milyen gyorsan történik meg a telepítés. Ideális esetben akár 2-3 éven belül lehet számolni a befektetett pénzösszeg megtérülésével.

Vagyis akár ennyi idő alatt megtérülhet a napelemes beruházás egy vállalkozás életében, még a hálózati visszatáplálás lehetősége nélkül is. Onnantól kezdve pedig a rendszer működése nettó hasznot jelent több évtizedes távlatban.

Márpedig egy vállalkozás ideális esetben nem máról holnapra tervez, hacsak nem szélsőségesen rossz helyzetben van a költségvetése. Ugyanakkor normál forgatókönyvnél ez a fajta beruházás egyértelműen prioritást kell, hogy élvezzen.

 

Milyen finanszírozási lehetőségei lehetnek a telepítésnek?

Jó hír, hogy nem feltétlenül szükséges egy összegben kifizetni a telepítés komplett anyagi vonzatát. Elvégre ez egy normál financiális helyzetben lévő vállalkozás életében is komoly cash-flow gondokat idézhetne elő.

Pontosan ezért kedvező lehetőség, hogy ma már többféle lízing konstrukcióban is lehet gondolkodni. A napelem szolgáltatók ugyanis ebben a formában is igyekeznek könnyítést biztosítani a cégeknek.

Sőt, plusz lehetőséget jelenthet még a modern szimulációk költségmentes használatának a lehetősége is. Ezek segítségével a várható termelési adatokat transzparensen át lehet tekinteni csakúgy, mint az elérhető megtakarítást. Így maga a döntéshozatal is megalapozott lehet.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.