Ezért jó a séta közbeni kincsvadászat

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2022. július 17. 11:46

Minden kisgyermekes anyukának ismerős a kép, hogy amikor benyúl valamiért a gyerek táskájába vagy a zsebébe, talál egy gesztenyét, gallyat, levéldarabot a legutolsó séta emlékeként. Ez életkori sajátosság, és az a legjobb, ha hagyod a gyermeked kibontakozni.

Ez ugyanis nem cél nélküli cselekedet. A gyermek a gyűjtögetés során alaposabban megismerkedik az őt körülvevő tárgyakkal, amiről aztán minden létező információt magába szív.

Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy mi a gyűjtögetés értelme, milyen területek és hogyan fognak tudni fejlődni ezáltal?

 

Megmutassam a bélyeggyűjteményem?

Már bölcsődéskorban megfigyelheted, hogy szinte minden hazaút során találtok valamilyen szép virágot, levelet, csigaházat, kavicsot, amit haza kell vinni. Sőt, meg is kell őrizni, mert a csemetének néhány nap múlva eszébe jut, hogy van néhány új szerzeménye. Az óvodás évek alatt ez szépen letisztul, hogy mi az az egy téma, ami a leginkább foglalkoztatja, és utána elsősorban azokat fogja halmozni. Ez lehet kisautó, dinó, plüss, könyv, vonat, baba, csillagászat, stb. A Játékliget dinós játékai között biztos találsz olyan újdonságot, amit az őslénytudós imádni fog.

Az óvodás évek alatt letisztul, mi az az egy téma, ami a leginkább foglalkoztatja a gyermeket

Fotó: jatekliget.hu

Egy területre specializálódik

Ismeretei minél gyorsabb bővülése érdekében egy témára specializálódik. Például nagyon elkezdték érdekelni az indiánok, akkor meg fog szerezni minden indiános könyvet, újságot, játékot, ahonnan magába szívhatja az indiánokról elérhető információkat. Így viszonylag gyorsan egy téma szakértőjévé válik, és természetesen nagyon büszke magára, hogy ismereteivel lenyűgözi a nagyokat.

 

Milyen képességeket fejleszt a gyűjtögetés?

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a gyermek milyen összetett tevékenységgel fejleszti ilyen módon magát. Először is a koncentráció az, ami a leginkább érintett, de a rendszerező képességre is kiterjed. Egy kollekciót nem tarthat az ember csak úgy, hányaveti módon. Szép, állandó helyet kell találni a darabjainak, ahová mindig visszakerülnek. Lehet szortírozni őket tulajdonságaik, színük, anyaguk alapján. A kis tulajdonosnak illik tudnia, hogy hány darabot számlál a gyűjteménye, esetleg hogy egyes csoportok mennyiből állnak. Szintén a matematikai képességeket erősíti, ha megbeszéljük, hogy hány méter magas a dinoszaurusz, hány kg-os a tojása.

Annak ellenére, hogy ez egyszemélyes tevékenység, ha talál olyan pajtást, akinek hasonló az érdeklődési köre, akkor a társas kapcsolatok kialakításában is rutint szerez. Fejlődik a memória, hiszen a megszerzett tudással folyton büszkélkedik, így egyre több és több mindent képes megjegyezni. Könnyebben megszeretheti az olvasást, ha olyan témájú könyveket lapozgathat, amik valóban érdeklik. Ez motiválni fogja őt abban, hogy így önállóan tehet szert új ismeretekre.

 

Zsebpénz kérdés

Ellentmondásosak a szülői vélemények, hogy kell-e a gyereknek zsebpénz, és ha igen, akkor mennyi. Ha adsz, akkor mindig beszéljétek meg, hogy amit vásárolni szeretne, mennyibe kerül, futja-e rá, vagy éppen marad is valamicske, megéri-e megvásárolni.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.