Ezért van szüksége a cégünknek adótanácsadásra

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 15. 11:34

Az adótanácsadás egy sokak által alábecsült támogatási forma. Sokak fejében ez úgy él, mint a különböző bevallások pontos kitöltéséről való tanácskozás. Pedig közel sem erről van szó. Sokkal több rejlik benne, mint amire általában gondolnak.

Számos lehetőséget tartogat azok számára is, akik azt gondolják, mindent jól és hatékonyan csinálnak. Ha szeretnénk kimaxolni a jogalkotó által számunkra biztosított lehetőségeket, akkor mindenképp szükségünk lesz egy adótanácsadásra.

 

Mi az az adótanácsadás?

Egy adótanácsadás sokkal többet takar, mint gondolnánk. Nem csak egy bevallás ellenőrzéséről vagy pontos kitöltéséről van szó, mert ez még nem tudná azt biztosítani, hogy minden kötelezettségünknek eleget tegyünk, vagy hogy éljünk minden, a jogalkotó által számunkra biztosított lehetőséggel. Pedig épp ez a lényege egy adótanácsadásnak! Valamint az is, hogy megtudjuk és megértsük, hogy az egyedi döntéseink miként befolyásolják a vállalkozás céljainak elérését.

Szükségünk van rá, ha valóban megalapozott pénzügyi döntéseket szeretnénk hozni. Akkor is, ha csak annyi adót szeretnénk fizetni, amennyit valóban szükséges. És persze arra is jó egy ilyen tanácsadás, hogy ne pár év múlva kerüljön elő egy olyan adóhátralék, amiről eddig nem is tudtunk.

Egy olyan felkészült tanácsadó csapat, mint amilyen a Central Audit is, gondoskodik arról, hogy képbe kerüljünk az adózást illetően. Leveszik a vállunkról azt a terhet, hogy nekünk kelljen képbe kerülni az egyre összetettebb hazai adórendszer minden részletszabályával. Ezáltal tudni fogjuk, hogy mik a felelősségeink, a lehetőségeink, és milyen határidőkre kell figyelnünk.

Egy adótanácsadás sokkal többet takar, mint gondolnánk

Fotó: centralaudit.hu

Ki végezhet adótanácsadási tevékenységet?

Csak az végezheti ezt a tevékenységet ma Magyarországon, akinek felsőfokú végzettsége van, adótanácsadó, pénzügyi tanácsadó vagy okleveles könyvvizsgálói szakképesítéssel rendelkezik. Továbbá fontos az is, hogy legalább 3 éves szakmai gyakorlata is legyen.

 

Adótervezés, adóelkerülés, adócsalás

Három különálló fogalmat kell ismerni: adótervezés, adóelkerülés és adócsalás. Mindhárom teljesen mást jelent, még ha elsőre, nem szakavatottként hasonlítanak is.

Az adótervezés egy lehetőség, amit a jogalkotó biztosít számunkra. Így legálisan érhetjük el a jogalkotó által biztosított adóelőnyöket. Azonban nem irányulhat pusztán ezek kihasználására.

Ezzel szemben az adóelkerülés a jogi kiskapuk kihasználását célozza meg, így nem felel meg a rendeltetésszerű joggyakorlás elvárásának. Bár adóteher-csökkentést eredményez, de azt jogellenesen.

Az adócsalás pedig már egy büntetőjogi kategória. Ebbe beletartozik a valós tények elhallgatása, kedvezmények jogtalan igénybevétele, adókötelezettségek kapcsán történő valótlan nyilatkozattétel vagy a költségvetésnek vagyoni hátrány okozása.

Közel sem mindegy, hogy melyikhez nyúlunk, mert csúnyán megégethetjük magunkat. Egy jó adótanácsadás segít abban, hogy kiváló adótervezésünk legyen anélkül, hogy egy pillanatra is ingoványos talajra tévednénk.

(X) a cikk nem a szerkesztőség szellemi terméke