Fékrendszerek és szabványok - IS VS. PM

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2022. július 15. 11:31

Csaknem egy évtizedbe telt, mire a leghatékonyabb fékrögzítési szabvány a piacot uralni tudta, s a bringa hátulján is megjelent. De miért? Vajon a szándékosság vagy szimplán a lustaság áll a folyamatok hátterében?

Nos, sajnos bringásként el kell fogadnunk, hogy van, amit sosem fogunk megtudni. Itthon az IS az egyeduralkodó, pedig külföldön már régóta hódít a PM.

Kedves bringás társam! A következő pár sorban most utánajárunk együtt a témának!

 

Fékrögzítési szabványok és kerékpárvázak

Annyi biztos, hogy sokkal, de sokkal merevebb és a fék is jobban fog rajta, plusz a beállításával sem kell bajlódnunk. A PM típusú darabokat még adapterezni is egyszerűbb. A PM konzol adaptálása a vázra már egy picit bonyolultabb, különösen akkor, ha kis méretű vázzal van dolgunk. Szerencsére a Bikepro.hu kerékpár webshop fék beállítás és egyéb szerelési tippjeivel te is megoldhatod a kérdést!

Na de vissza a vázakhoz! Az acél gyakorlatilag a tárcsafékek létezése óta áhítoznak a PM-re. Nem nagy tudomány az acéllemezből kivágni egy IS konzolt, de nem is túl szórakoztató. Fokozottan igaz ez a könnyített vázakra. De mi a probléma forrása? Nos, az, hogy az acél egy erős anyag, így a tömeg kordában tartása megköveteli, hogy az IS konzolok vékonyka lemezből készüljenek.

Itthon az IS az egyeduralkodó, pedig külföldön már régóta hódít a PM

Fotó: bikepro.hu

Ez eddig oké is lenne, a gond csak az, hogy emiatt a lemez nagyon rugalmas lesz, ami hozza magával a többit; nem fog rajta a fék és sikít a hátsó fék!

 

Mi a helyzet a titán vázakkal?

Ne higgyük, hogy a titán vázak esetében jobb a helyzet, mert sajnos nem így van. Ilyenkor egy titán IS konzol talán még inkább flexibilis oldalirányban.

Na és ezután azon kaptuk magunkat, hogy hátrajött a PM is és ezzel együtt eltűntek a rugalmasságot érintő hátsó fék gondok. Ez esetben két picike, de merev csőről beszélünk, amelyek elég alátámasztást nyújtanak a féktestnek, s ennek köszönhetően eltűnőfélben vannak a támvillát és a láncvillát összekapcsoló keresztátkötők is. Ezek egyébként is csak a tárcsafék csavaró hatását kívánták enyhíteni. Persze vannak a láncvilláknál is gyengébb támvillák, de szerencsére már rég megfeledkeztünk a támvillák tárcsafék általi töréséről.

 

Direct Post Mount - Előnyök és nehézségek

A PM azonban lehet, hogy kihívások elé állította a laikusokat, de nem kell tőle igazán megijedni, a gyártók igyekeznek mindenféle problémát kiküszöbölni. A PM-es féktest csavarjaihoz például úgy lehet majd hozzáférni, hogy a támvillákba egy kis ív kerül, s persze ezen gőzerővel dolgoznak a vázgyártók.

A PM konzol merevség területén az alu marad az úr, elég csak rápillantani a Commencal 29-es merev vázának hátfő fertályára. Ennél a típusnál a hátsó résznél nincsennek merevségbeli gondok.

Remélem, hogy segíthettem neked érdekessé tenni a fékrögzítési szabványok világát, és most már te is tisztábban látsz egy kicsit a témában!

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.