Hasznos tippek gumicsere kapcsán

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2022. április 26. 16:05

A jelenleg érvényes hatósági előírásoknak megfelelően Magyarországon személygépjárművek esetén legalább 1,6 milliméter az elvárt profilmélység négy évszakos, téli és nyári gumik esetén is. Teherautóknál legalább 3 milliméternek kell lennie ennek az értéknek.

A manapság használatos gumiabroncsokon a mintaárkok kopásjelzőkkel vannak ellátva, amelyet a gumin TWI betűkkel, nyíllal vagy háromszöggel jelölnek. Amennyiben a kopásjelzők a futófelületen láthatóvá válnak, akkor mielőbbi cseréjükre van szükség.

 

Mit diktál a józan ész?

A törvényi előírás egy olyan minimum értéket ad meg, amit semmilyen esetben sem szabad és nem is érdemes átlépni. Célszerű azonban már jóval ezeket az értékeket megelőzően új abroncsokra cserélni a régieket.

Nyári gumi esetén általában 2 milliméter, szélesebb abroncsok esetén 3 milliméteres profilmélységet javasolnak a szakemberek. Télen általában több a veszély az utakon, így 4 milliméteres profilmélység megléte a javasolt. Ráadásul a téli gumik lamellái nem olyan rugalmasak, mint a nyáriaké, ezért aztán a havas úttesten kisebb húzóerőt és fékezőerőt tudnak kifejteni.

Célszerű ötezer vagy legkésőbb tízezer kilométerenként átcserélni a gumikat

Fotó: gumitop.hu

Ha túlságosan kopott abronccsal vágunk útnak, akkor növeljük annak esélyét, hogy balesetet szenvedünk. Kopott futófelületű gumikon akár a normál fékút kétszeresére is szükség lehet vizes útburkolaton ahhoz, hogy meg tudjunk állni. Ez annak köszönhető, hogy a kisebb minttaárkok nem tudják olyan hatékonyan elvezetni a vizet, mint a mélyebbek. Ekkor felléphet a rettegett aquaplaning jelensége, amikor az autó kormányozhatatlanná válik.

 

Az abroncsokat ne egyesével cseréljük

Az előírás azt mondja ki, hogy egy személygépjármű abroncsainak méretének azonosnak kell lennie. A mintázat kapcsán tengelyenként van előírva az egységesség, ami azt jelenti, hogy az első kerekek és a hátsó kerekek mintázatában lehet különbség.

Amennyiben csak két abroncs cseréjére kerül sor, akkor mindig célszerű az új vagy jobb állapotú gumikat hátra feltenni, mert vészhelyzet esetén jobb lesz így a kocsi úttartása, kiváltképp nedves úttesten. Ha ugyanis a hátsó kerekek elveszítik a tapadásukat, könnyen megpördülhet az autó.

Ha csak lehetőség van rá, érdemes mind a négy gumit egyszerre cserélni. Ha eltérő a kopottsága és a mintázata az egyes kerekeknek, akkor a menetstabilitás csorbát szenvedhet.

 

Tipp az egyenletesebb kopás érdekében

Az abroncsok ideális esetben egyenletesen kopnak. Ennek érdekében célszerű ötezer vagy legkésőbb tízezer kilométerenként átcserélni a gumikat. Ilyenkor a hajtott kerekeken lévő autógumikat kell az azonos oldali, nem hajtott tengelyre felszerelni, míg a nem hajtott tengelyen lévő gumikat a hajtott tengely ellenkező oldalára tenni. Összkerék meghajtású kocsi esetében átlósan kell a négy gumit cserélni.

A napjainkban használatos radiál gumik forgásiránya a felszerelést követően hamar beáll. Ezt a forgásirányt figyelembe kell venni a következő cseréknél, még nem kötött forgásirányú gumik esetében is, de vannak olyan abroncsok, ahol eleve megadják a forgásirányt.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.