Hasznos tippek Törökországba utazóknak

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2024. május 05. 08:45

Törökország egy népszerű turisztikai célpont, minden évben sokan választják a nyaralásuk helyszínéül.

Ez nem is csoda, hiszen az Európa és Ázsia határán elhelyezkedő ország rengeteg izgalmas lehetőséget tartogat, akár pihenésre, akár kulturális és történelmi látnivalókra, akár aktív kikapcsolódásra vágyunk.

A Premio Travellel is elutazhatunk Törökországba, az út során szervezett programok egész sora és magyar idegenvezető várja a nyaralókat. Mindenesetre akár egyénileg, akár csoportosan utazik valaki, mindenképp érdemes elolvasni az alábbi hasznos információkat.


Amit semmiképp se hagyjunk otthon

Némelyek egy hátizsákkal is nekivágnak a nagyvilágnak, másoknak pedig egy nagy bőröndbe is épphogy csak belefér a túlélőkészletük. Amit viszont mindenképp vigyünk magunkkal, az az útlevél, ugyanis a Törökországba való belépéshez nem elegendő a személyi igazolvány.


Fontos, hogy az útlevélnek a visszaérkezés dátumától számítva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Ezt mindenképp ellenőrizzük le legalább egy hónappal indulás előtt, hogy még tudjunk újat igényelni, ha szükséges.

Törökország egy népszerű turisztikai célpont

Fotó: premiotravel.hu

 

Amit szintén ne hagyjunk otthon, az némi készpénz euróban. Igaz, hogy az ország hivatalos valutája a török líra, de ezt itthon elég kedvezőtlen árfolyamon váltják, viszont szerencsére a legtöbb helyen az eurót is elfogadják. Ha pedig mégis lírára van szükség, azt ott helyben is felvehetünk bármelyik ATM-ből. A borravaló kb. 10%, az idegenvezetőknek és a buszsofőrnek pedig napi fejenként 1 eurót szokás adni.

Az elektromos csatlakozók megegyeznek a magyarországon is megszokottal, így átalakítót nem kell vinnünk magunkkal.


Milyen ruhákat pakoljunk a bőröndbe?

Törökország éghajlata a tengerparti területeken mediterrán, a hegyvidékeken kontinentális, az Örmény-magasföld területén pedig hegyvidéki.

Ha nyáron megyünk, és a tengerparti vidékeket látogatjuk meg, akkor könnyed, vékony, nyári ruhaneműkkel készüljünk. Az öltözékünk legyen kényelmes (különösképp a lábbeli), hogy komfortos legyen a sok gyaloglás.

A mecsetekbe és a templomokba viszont nem engednek be nagyon “sokat mutató” ruházatban, így ezeken a helyeken kötelező a vállakat és a térdet eltakarni. Ha ilyen programra készülünk véletlenül se miniszoknyát, sortot vagy spagettipántos topot húzzunk fel.

Ezenkívül csomagoljunk be fürdőruhát, strandtörölközőt, fejfedőt, napszemüveget, papucsot, de legyen nálunk azért egy hosszú nadrág és vékonyabb pulóver vagy dzseki is, ha hűvösebbre fordulna az idő.


Egészségügyi tudnivalók

Törökországban az egészségügy az Európában megszokotthoz hasonló színvonalú. Jelenleg nincsenek súlyos járványok az országban, így kötelező védőoltás sem kell a beutazáshoz.

A csapvizet viszont ne fogyasszuk, a helyiek sem nagyon isszák, helyette vásároljunk palackozott ásványvizet, amit szinte mindenhol lehet kapni. Az UV-sugárzás nyáron kifejezetten erős, ezért ne csak strandoláskor használjunk magas faktorszámú naptejet, hanem minden reggel kenjük be indulás előtt a szabadon maradó testrészeinket.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.