Hogyan álljunk neki a lakás dekorálásának?

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2022. március 20. 17:27

Ha valakit inkább a szükség, mintsem a kedvtelés visz arra, hogy belevágjon a lakása dekorálásába, jobb, ha szembenéz az igazsággal: ezt a lépést ugyanúgy nem szabad sem megkerülni, sem félvállról venni, ahogy például a fűtésrendszer megtervezését.

Persze meg lehet tenni, de a megúszós taktika bizony előbb-utóbb érezteti a hatását!

 

Az én házam az én váram

És hogy mi lenne ez a hatás? Az, hogy nem érezzük otthon magunkat a saját lakásunkban. Hogy minden helyiség csak funkcionális, de a “belakás” hetei után sem válik lakályossá, kellemessé. Ezt elkerülendő tekintsünk hát egészen másként a dekorálásra! Nyűg helyett nézzünk rá lehetőségként!

Hiszen nem is más a lényege a lakás díszítésének: lehetőség arra, hogy annyira önmagunk lehessünk otthonunkban, amennyire sehol másutt. Vagyis hogy a saját ízlésünk, elképzeléseink szerint alakítsuk. Végre valami, amibe senki másnak nincs beleszólása, csak a velünk lakó családtagjainknak! Használjuk ezt ki, és legyünk bátrak! Például a Home&Style függönyeivel hatékonyan hozzájárulunk a lakásunk különleges stílusához!

 

A stílus megtalálása

Ha se tapasztalatunk, se ötletünk nincs arra, hogy mi is tetszik nekünk igazából, akkor az első lépés a lakberendezés világának feltérképezése. Tájékozódjunk, informálódjunk türelmesen. Szétnézhetünk az interneten, a képmegosztó közösségi platformokon, ellátogathatunk áruházakba, boltokba is. Az utóbbiakkal kapcsolatban azonban leszögeznénk: eleinte csakis nézelődni, inspirálódni menjünk! Mert amíg nem döntöttük el, hogy milyen stílusú otthont szeretnénk, addig valószínűleg csak a pénzt szórjuk el azokra a kisebb-nagyobb holmikra, amelyek hirtelen megtetszenek a boltban.

Miközben rutinos nézelődővé válunk, kirajzolódnak a lakberendezési stílusok

Fotó: homeandstyle.hu

Miközben rutinos nézelődővé válunk, egyre több visszatérő elemet veszünk észre, és kirajzolódnak a lakberendezési stílusok. Az is világossá válik, hogy abból, ami tetszik, mi illik a mi lakásunkba, illetve az életmódunkhoz. Például hiába tetszik a nagypolgári villák miliője, ha panellakásunk van, mert az eltérő belmagasság megakadályozza a kívánt stílus kialakítását. Vagy ha odavagyunk a minimalizmusért, az íróasztalunk viszont egy szénaboglyára szokott hasonlítani, akkor hosszútávon aligha sikerül majd üresen tartani a nagy vízszintes felületeket.

Aztán eldöntjük, hogy az előbbi szűrőkön túljutott stílusok közül melyiket választjuk, illetve melyeket kívánjuk keverni.

 

Indulhat a tárgyvadászat!

Innen kezdődhet a konkrét bútorok, berendezési tárgyak kiválasztása. Az egyik legfontosabb, amit figyelembe kell vennünk, a méret. Készítsünk az egész lakásról alaprajzot, és próbáljuk bele papíron például a kanapét, ami tetszik nekünk! Ha túl nagy/kicsi az adott helyiségbe, így idejében feltűnik majd.

Érdemes az egész lakást egységként kezelni a lakberendezés szempontjából, nem pedig helyiségenként más és más stílust kialakítani. Harmonikusabb eredményt érhetünk el így. Ennek tudatában célszerű színekről, mintákról, anyagokról dönteni, például a függönyök esetében is.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.