Hogyan befolyásolnak minket a színek?

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2021. november 28. 13:04

A színpszichológia egy létező és önálló tudomány. Alkalmazásával megtudhatjuk, hogy némely szín favorizálása milyen jellemvonásáról árulkodik az embereknek.

Ma már az is elfogadott tény, hogy a színek meghatározzák a pillanatnyi hangulatunkat, sőt, a gyógyítás során színterápiával is kiegészíthető egy-egy kezelés. Emellett a marketingesek is felismerték, hogy ösztönző hatása lehet a színeknek, ha egy termékkel párosítani tudjuk.

A TonerPartners.hu ebben a cikkben a színek világába kalauzol el minket.

 

Mi a szín?

Miután Sir Isaac Newton 1666-ban felismerte, hogy a prizma a fehér fényt úgy töri meg, hogy azzal a színskála több színe jön létre, rájött arra is, hogy a színek érzékelése nem más, mint az emberi agy reakciója a fényre. Mindegyik színnek eltérő a hullámhossza, ennél fogva más és más tulajdonsággal bírnak. Az emberi szem számára csak a 380-750 nm hullámhosszal rendelkező színek láthatók.

A színeket többféle szempont alapján csoportosíthatjuk

Fotó: tonerpartners.hu

 

Hogyan válaszol a tested egy adott színre?

A színek az emberi szervezetből valós és felbecsülhető visszacsatolást váltanak ki. Például, ha egy helyiségben a szoba megvilágítását kékre állítjuk, a bentlévők hőérzete csökken. Ellenben a piros színtől emelkedik.

Ezt a tudattalan reagálást számos területen használják, ezzel is hatva az érzékeinkre, amiken keresztül akár cselekvésre (vásárlásra) ösztönöznek. Megfelelő színek jelenléte esetén akár kedélyesebben várakozunk egy fogorvosi rendelőben is, és nyugodtabban viseljük a kezelést. A pozitív összhatás eredménye, hogy szívesebben megyünk vissza máskor is ebbe a rendelőbe.

 

Hideg, meleg, semleges

A színeket többféle szempont alapján csoportosíthatjuk. Megkülönböztetjük aszerint, hogy hideg vagy meleg hőérzetet kelt bennünk. Eszerint a kék, kékeszöld, zöld (de nem minden árnyalata), lila a hideg színek csoportjába tartozik. Meleg színekhez soroljuk a pirosat, narancsot, citromsárgát. Vannak semleges színek is, úgymint a fehér, fekete, szürke, bézs.

Az összes színárnyalat, ami a tudósok szerint több mint 10 milliós nagyságrendre tehető, mindössze három alapszínből tevődik össze. Őket hívjuk alapszínnek: tiszta kék, tiszta piros és citromsárga. A TonerPartners.hu webáruházban a legtöbb hp típusú nyomtatóhoz található színes hp toner, amikkel akár te magad is el tudod készíteni jó minőségben a dokumentumaidat.

 

Színek jelentősége nyomtatáskor

Minden vizuális megjelenés esetében (weboldal, szórólap, névjegykártya) a fent említett érzelemkiváltó hatás miatt óriási jelentősége van a megfelelő színek kiválasztásának. Hiába a kedvenc színed piros, nem szerencsés mondjuk egy jógastúdió szóróanyagának alapszíneként választani. Miért? Mert a jógától relaxációt, megnyugvást, befelé figyelést várunk, és a piros szín nem ezt üzenetet közvetíti.

Nem elég a színeket jól használnod, arra is figyelned kell, hogy a nyomtatásban ugyanaz a szín fog megjelenni, amit a képernyőn láttál. A nyomtatók kétféleképpen keverik a színeket, ami mindenféleképpen valamilyen változást eredményez ahhoz képest, mint amit a képernyőn láttál.

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.