Hogyan főzzünk kuktában?

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 17. 13:14

A kuktafazék sokak szemében valódi “mumus” a konyhában, hiszen mindenki hallott már robbanással, komoly égési sérülésekkel járó balesetekről, melyeket a kukta okozott.

Némelyek ezért élből elutasítják a használatát, holott sokszor jól jön, ha akad belőle egy a konyhaszekrényben.

 

Mire jó a kukta?

A kukta egy szorosan záródó fedővel rendelkező nagyméretű edény, így a forrás során keletkező gőz az edényben marad. A kukta elődjét és a vele való főzés technikáját a 17. században találták fel: a lényege, hogy a bennrekedt gőz miatt az edényben növekszik a nyomás, nő a hőmérséklet, ezáltal az alapanyagok sokkal hamarabb megpuhulnak, és az étel jóval rövidebb idő alatt elkészül, mintha hagyományos fazeket használnánk.

Ez főleg akkor hasznos, ha olyan hozzávalókkal dolgozol, amelyeket egyébként sokáig kéne főzni: tipikusan ilyen a marhahús, a gyökérzöldségek (pl. cékla), a burgonya, a sütőtök, az idősebb állatok húsa, a hüvelyesek, a birsalma vagy káposztás ételek. A kuktában ezeknek a főzési ideje a töredékére rövidül, így ez az eszköz egyáltalán nem ósdi vagy elavult: sőt, pont, hogy a mai elfoglalt, állandó időhiánnyal küzdő embereknek nagyon nagy segítség.

A kukta egy szorosan záródó fedővel rendelkező nagyméretű edény

Fotó: gasztronagyker.hu

 

Hogyan használd a kuktát?

Mindenekelőtt szerezz be egy jó minőségű darabot: nézz körül a Gasztronagyker kukta kínálatában! Ha megvan az edény, akkor először is készítsd elő a használathoz. Minden kukta tartalmaz egy rácsot, amit a fazék aljától kb 2-3 ujjnyira kell elhelyezni. Ennek az a szerepe, hogy az étel ne érintkezzen az edény aljával és ne tudjon odaégni. Ha például zöldséget szeretnél párolni benne, azt mindig a rácsra tedd.

Ezután helyezd bele az alapanyagokat, öntsd fel a szükséges mennyiségű vízzel, majd tedd rá a tetejét és ellenőrizd, hogy mindenhol megfelelően záródik-e. Rakd a tűzhelyre és a legmagasabb hőfokon kezdd el melegíteni. A víz meglepően gyorsan felforr majd, ekkor a kukta sípoló hangot ad. Ilyenkor rögtön kapcsolj vissza takarékra, és hagyd, hogy az étel megfőjön.

Mivel a kukta tetejét nem lehet főzés közben nyitogatni és az ételt kóstolgatni, ezért az irányadó főzési időket kell betartani, illetve a gyakori használat során ki lehet kísérletezni, hogy melyik fogásnak nagyjából mennyi időre van szüksége.

Ha letelt az idő, akkor vedd le a kuktát a tűzről és engedd ki a gőzt a szelepen keresztül. Nagyon fontos, hogy ilyenkor még ne nyisd ki, ugyanis a hirtelen felcsapó forró gőz égési sérülést okozhat! Várj legalább 10-20 percet, amíg a kukta kissé kihűl.

 

Biztonsági alapszabályok a kukta használatához

  • A kuktát maximum csak a térfogatának kétharmadáig szabad megtölteni, hogy a gőznek legyen helye keringeni az edényben.
  • Mielőtt alágyújtanál, mindig ellenőrizd le, hogy az edény teteje mindenhol jól zár-e.
  • Használat előtt nézd meg, hogy a szelepben nincs-e dugulás.
  • A kukta gumiszigetelését mindig tartsd tisztán.
  • Soha ne hajolj a kukta fölé amikor kinyitod! Hiába vetted már le a tűzről fél órája, odabenn még mindig forróság uralkodik. Húzz sütőkesztyűt és húzódj olyan távol az edénytől, amennyire a karod engedi.

 

(X) Ennek a cikknek az előállításában a Turizmus.com szerkesztősége nem vett részt.